Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Kavarić na Investicionoj konferenciji u Berlinu: Regionalna saradnja ključna za privlačenje investicija

Objavljeno: 29.08.2014. 00:31 Autor: Ministarstvo ekonomije / Biro za odnose s javnošću
Tržišta energije u svim zemljama Zapadnog Balkana imaju sličnosti, sa deficitom u njenoj proizvodnji u većini zemalja regiona, zbog čega postoji jasna potreba za povezivanjem ovih tržišta i zajedničkim nastupom - zaključeno je na Investicionoj konferenciji koja je danas, u okviru konferencije o Zapadnom Balkanu, održana u Berlinu.

Na investicionoj konferenciji na kojoj su učestvovali ministri ekonomije zemalja Zapadnog Balkana, a kojom je predsjedavao vice-kancelar i ministar ekonomije i energetike SR Njemačke Sigmar Gabriel, Crnu Goru je predstavljao ministar ekonomije dr Vladimir Kavarić, koji je prezentirao najznačajnije projekte u oblasti energetike i saobraćaja od regionalnog i evropskog značaja.

U okviru konferencije održane su dvije diskusije, u kojima su ministri razgovarali o regionalnoj saradnji, investicijama, energetici, jačanju malih i srednjih preduzeća, kao i podsticajima za zapošljavanje.

Učesnici konferencije izrazili su spremnost i potrebu za regionalnom saradnjom u oblasti energetike i saobraćaja, posebno u razvoju energetske i putne infrastrukture. U tom kontekstu, posebno je istaknut značaj projekta izgradnje Jadransko-jonskog gasovoda (IAP) i izazov koje taj projekat donosi. Na konferenciji je bilo riječi i o projektu povezivanja Crne Gore i Italije podmorskim energetskim kablom, kao i o projektima izgradnje autoputa Bar-Boljare i Jadransko-jonskog autoputa.

S obzirom da su sve zemlje u regionu pogođene ekonomskom krizom, što je uticalo i na povećanje nezaposlenosti, zaključeno je da je regionalna saradnja ključna, kako bi se privukle strane direktne investicije i tako doprinijelo smanjenju nezaposlenosti. U tom svijetlu, sve zemlje su predstavile svoje mjere i rezultate u razvijanju povoljne biznis klime za privlačenje investicija, uključujući administrativne reforme, razvijanje vokacione edukacije, suzbijanje korupcije i slično.

Na konferenciji je zaključeno i da je regionalni skup „Ekonomija– Osnov povezivanja regiona Zapadnog Balkana”, koji će se u organizaciji Istočnog odbora njemačke privrede 24. i 25. septembra održati u Crnoj Gori, od izuzetne važnosti, s obzirom da će to biti prilika da predstavnici njemačkih kompanija razgovaraju sa ministrima ekonomije iz regiona o mogućnostima za ulaganje i izazovima koji se odnose na regionalnu saradnju.

Ministarstvo ekonomije / Biro za odnose s javnošću
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?