Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Crnogorska državna i privredna delegacija učestvovala na Investicionom forumu u Pragu

Objavljeno: 29.08.2014. 01:00 Autor: Biro za odnose s javnošću

BiroCrnogorska državna i privredna delegacija, koju predvodi gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović, učestvovala je danas na Kineskom investicionom forumu i sastanku lokalnih lidera Centralne i Istočne Evrope i NR Kine, koji se, pod pokroviteljstvom predsjednika Češke Republike Miloša Zemana, održava u Pragu.

Forum, koji je organizovan povodom 65. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa NR Kine i Češke Republike, otvorili su predsjednik Vlade Češke Bohuslav Sobotka i zamjenik predsjednika Vlade NR Kine Zhang Gaoli, koji su istakli značaj saradnje NR Kine ii Istočne Evrope.

Gradonačelnik Bogdanović, koji predvodi crnogorsku državnu i privrednu delegaciju, tokom prvog dana dvodnevnog foruma, govorio je na panel diskusiji kojoj su prisustvovali brojni državni zvaničnici Kine i zemalja Centalne i Istočne Evrope, ali i investitori zainteresovani za ulaganje u naš region.

U svom izlaganju Bogdanović je istakao da Crna Gora predstavlja mali i otvoreni ekonomski sistem, koji ima izuzetne preduslove za privlačenje stranog kapitala i valorizaciju izdašnih potencijala. Da bi privukli strani kapital i iskoristili razvojne šanse, bilo je neophodno preduzeti niz mjera u cilju postizanja međunarodne konkurentnosti ekonomskog prostora. U tom kontekstu je naglasio potrebu kreiranja atraktivnosti investicione destinacije, osvrnuvši se i na sadržajne i tradicionalno prijateljske odnose Crne Gore i Kine, što je, kako je istakao, već rezultiralo izuzetno dinamičnom ekonomskom saradnjom tokom posljednjih godina.

„Danas imamo odličnu saradnju sa kineskim partnerima u izgradnji saobraćajne i ostale infrastrukture. Konstataciju o izuzetnim odnosima temeljimo na tome, jer je Crna Gora u fazi ugovaranja više od milijardu dolara kredita, što je više od deset odsto planiranih sredstava za region Centralne i Istočne Evrope“ - naglasio je on.

Gradonačelnik Bogdanović je iskazao uvjerenje da Praški forum predstavlja podstrek jačanju saradnje i ekonomskih odnosa između centralnih i istočnoevropskih država sa NR Kinom.

„Na ovaj način stvaramo okruženje u kome dijelimo zajedničke vrijednosti, doprinosimo dobrobiti naših građana i obezbjeđujemo veći kvalitet života u našim državama“ - zaključio je on.

Tokom foruma, gradonačelnik Bogdanović je imao više bilateralnih susreta sa ministrima i gradonačelnicima zemalja Centralne i Istočne Evrope, na kojima su razmjenjivana iskustva o dosadašnjoj saradnji, ali i potencijalima za buduću saradnju zemalja CEE i NR Kine.

Gradonačelnik Bogdanović će sjutra, zajedno sa šefovima delegacija ostalih država učesnica, potpisati Memorandum o razumijevanju i saradnji. Tom prilikom, kako je najavljeno, on će se sastati i sa predstavnicima kineske državne delegacije.

Forum u Pragu, koji će biti okončan sjutra, okupio je brojne učesnike, a ključne teme ovogodišnjeg skupa su unapređenje ekonomske saradnje, zaštita životne sredine i podsticaj investicija.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?