Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

U Golubovcima otvoren simulacioni i edukativni centar u okviru naučnog projekta "GEPSUS"

Objavljeno: 02.09.2014. 22:42 Autor: Ministarstvo odbrane / Biro za odnose s javnošću
Ministarka odbrane prof.dr. Milica Pejanović-Đurišić otvorila je danas na vojnom aerodromu u Golubovcima glavni edukativno-simulacioni centar u okviru NATO naučnog projekta GEPSUS, koji je koncipiran za simulaciju incidenata koji nastaju u nekontrolisanoj emisiji vazdušnih zagađivača.

Ministarka Pejanović-Đurišić je izrazila zadovoljstvo postignutim rezultatima i ukazala na činjenicu da se Ministarstvo odbrane, u realizaciji aktivnosti od značaja za državu, pojavljuje i funkcioniše kao stabilan partner, kako ljudskim kapacitetima i znanjem, tako i materijalnom podrškom.

Projekat je finansiran u okviru NATO programa "Nauka za mir i bezbjednost" (Science for Peace and Security - SPS), preko kojega NATO svake godine sa više miliona eura finansira naučno-istraživačke projekte.

Rezultat GEPSUS- a su nova tehnološka rješenja i proizvodi, a razvijeni su i novi ili poboljšani postojeći matematički i računarski modeli za simulaciju disperzije otrovnih gasova u realnim atmosferskim i prostornim uslovima. Šest mladih istraživača odbranilo je svoje magistarske teze kroz ovaj projekat, a 25 profesionalaca iz državnih institucija Crne Gore dobilo je GEPSUS sertifikate o uspješno završenoj obuci i ostvareni mnogi drugi rezultati. Projekat se bazično oslanjao na domaće, crnogorsko znanje, a u timu su učestvovali eksperti iz različitih oblasti iz Crne Gore i inostranstva.

GEPSUS je doprinio razvoju naučno-stručnih i edukacionih resursa na lokalnom, regionalnom i globalnom nivou. Publikovano je preko 30 naučnih, stručnih i popularnih radova, koji su prezeentirani na stranim i domaćim konferencijama, internetu itd. Ministarka nauke prof. dr Sanja Vlahović je, u tom u kontekstu, dala svojevrsnu potvrdu značaja ovog projekta i dodijelila sertifikate licima koja su uspješno završila obuku.

U ime inostranih partnera, skupu su se obratili zamjenik direktora NATO programa „Nauka za mir i bezbjednost“ dr Philippe Fougerolle i project NATO direktor, prof. dr Raffaele De Amicis, koji su izrazili zadovoljstvo povodom realizacije patent faze projekta i obećali da će u narednom periodu čvrsto podržati svaku kvalitetnu inicijativu u naučno-istraživačkom radu. Tom prilikom su se zahvalili na ekspertskom angažovanju prof dr. Radovana Stojanovića koji je kvalitetno i efikasno vodio projekat tokom njegove realizacije.

Nakon svečanog otvaranja, izvršena je demonstracija rada simulacionog centra u slučaju detekcije zagađenja, koja se prenose vazduhom na teritoriji grada Podgorice. Predstavnik GEPSUS Konzorcijuma mr Doron El Hanani je tom prilikom istakao značaj budućih aktivnosti i rada na masovnijoj upotrebi izgrađenog simulacionog centra, kao i planovima za nastavak izgradnje kapaciteta i formiranje respektabilnih regionalnih kapaciteta.
 

Video: Obraćanje ministarke prof. dr Milice Pejanović-Đurišić na otvaranju Simulacionog centra „GEPSUS"

  

Video: Obraćanje prof.dr Radovana Stojanovića, partner direktora na otvaranju Simulacionog centra „GEPSUS"

Video: Izjava ministarke Pejanović-Djurišić nakon otvaranja Simulacionog centra „GEPSUS"

Video: Izjava polaznika obuke za „GEPSUS" projekat, starijeg vodnika I klase Ivice Vukovića

Ministarstvo odbrane / Biro za odnose s javnošću 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?