Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Brajović u Beču razgovarao sa menadžmentom austrijskih kompanija Strabag, Thales i Frequentis

Ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović boravio je u Beču, na poziv eminentnih kompanija iz oblasti saobraćaja - Strabag, Thales i Frequentis - gdje je sa menadžmentom tih kompanija imao razgovore o mogućim projektima i planovima u Crnoj Gori.

U razgovoriu sa potpredsjednikom kompanije Thales za Centralnu i Jugoistočnu Evropu Ginterom Trumerom i izvršnim direktorom Hanesom Bojerom izražen je interes za razvoj bilateralnih odnosa i nastavak saradnje u oblasti vazdušnog saobraćaja. Kompanija Thales, godinama obezbjeđuje najveći dio telekomunikacione i navigacione opreme za kompaniju SMATSA, koja pruža usluge vazdušne plovidbe na prostoru Srbije i Crne Gore. Između ostalog, ta kompanija je opremila Terminalnu kontrolu leta Podgorica ATM sistemima i ATM simulatorima, kao i potrebnim radarskim sistemima. 

Tokom obilaska kompanije Thales, ministru Brajoviću su prezentirana dostignuća telekomunikacionih i navigacionih sistema, koja za cilj imaju povećanje sigurnosti u željezničkom, vazdušnom i pomorskom saobraćaju i razmotrene mogućnosti saradnje, sa naglaskom na opremanje željezničke infrastrukture savremenim uređajima za upravljanje saobraćajem. 

U predstavništvu komanije STRABAG, ministar Brajović se sastao sa članovima odbora direktora te kompanije. Predstavnici Strabaga istakli su značaj dosadašnje saradnje sa crnogorskom Vladom na realizaciji mnogih infrastrukturnih projekata, iskazujući zainteresovanost da učestvuju u realizaciji projekta izgradnje autoputa Bar-Boljare.Takođe je istaknut značaj održavanja magistralnih i regionalnih puteva, koji godinama uspješno obavlja preduzeće Crnagora put , čiji je vlasnik STRABAG, te iskazan interes za unapređenje te saradnje.

Ministar Brajović je u STRABAGU razgovarao i o planovima za valorizaciju Skadraskog jezera, budući da je Staregijom razvoja saobraćaja revitalizacija Luke Virpazar definisana kao jedan od prioriteta, u cilju valorizacije potencijala Skadarskog jezera i razvoja nautičkog turizma. U tom kontekstu, realizovan je projekat čišćenja Virpazarskog kanala, što predstavlja početnu fazu realizacije projekta revitalizacije Skadraskog jezera i uređenja plovnih puteva između Albanije i Crne Gore, te čišćenja i produbljivanja korita rijeke Bojane.

Tokom posjete kompaniji Frequentis, ministar Brajović se susreo sa vlasnikom kompanije Hannesom Bardachom, koji je sa saradnicima prezentirao aktivnosti na polju kominkacionih tehnologija u oblasti pomorskog i vazdušnog saobraćaja. Kompanija Frekqentis 25 godina uspješno sarađuje sa Crnom Gorom u instaliranju komunikacionih sistema u vazdušnoj plovidbi, kroz razlicite projekte opremanja kontrole leta na aerodromima Podgorica i Tivat i njihovom održavanju. Osim toga, na osnovu donacije Frequentisa i Vlade Austrije, 2006. godine započete su aktivnosti koje su rezultirale potpunom pokrivenošću obalnog mora i epikontinentalnog pojasa AIS sistemom, koji obezbjeđuje prijem svih statičkih i dinamičkih podataka o brodovima koji prolaze kroz ili pored zone odgovornosti Crne Gore. Značaj AIS sistema je višestruk sa aspekta sigurnosti i bezbjednosti plovidbe, kao i praćenja brodova i njihove identifikacije u slučejevima iznenadnog zagađenja mora sa plovnih objekata.

Razgovori ministra Brajovića sa predstavnicima austrijskih kompanija ukazali su na veoma uspješnu dosadašnju saradnju izmedju dvije države i potrebu daljeg unapređenja odnosa u cilju razmjene znanja i iskustava, kao i transfera tehnologije u realizaciji planiranih projekata, imajući u vidu da je saobraćaj preduslov za razvoj svih drugih privrednih grana.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva / Biro za odnose s javnošću
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?