Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Brajović: Evropske fondove treba konkretnije usmjeriti ka finansiranju velikih infrastrukturnih projekata u regionu

Ministar saobracaja i pomorstva Ivan Brajović, na poziv italijanskog kolege Mauricia Lupija (Maurizio Lupi), učestvuje na neformalnom Savjetu ministara saobraćaja Evropske unije, koji se u sklopu italijanskog predsjedavanja Savjetom održava 16. i 17. septembra u Milanu.

Sastanak je pozdravnim govorom otpvorio ministar Lupi, koji je i predsjednik Savjeta za saobraćaj EU. Nakon Lupija, uvodničari su bili evropski komesar za saobraćaj Sim Kalas i bivši potpredsjednik Evropske Komisije Hening Kristofersen , dok je gost-govornik bio profesor Karlo Rati sa Massachusetts Institute of Technology iz Bostona. Svoje viđenje razvoja saobraćajne infrastrukture iznijeli su i gradonačelnik Barselone Havijer Trias (Xavier Trias) i Lajpciga Burkhard Jung (Burkhard Jung).

Na temu planiranja, upravljanja i finansiranja transevropskih saobraćajnih koridora (TEN-T), akcenat u raspravi je bio na značaju jasnog definisanja izvora finansijskih sredstava koja će biti na raspolaganju za mrežu TEN-T. Tim povodom, predsjedavajući Lupi je saopštio da za devet koridora do 2020. godine treba obezbjediti 250 milijardi eura.

Ministar Brajović je u svom obraćanju izrazio očekivanje o brzom početku realizacije projekta autoputa Bar- Boljare (prioritetne dionice Smokovac - Uvač – Mateševo) i ukazao na potrebu da se evropski fondovi konkretnije usmjere ka finansiranju velikih infrastrukturnih projekata u regionu.

Na marginama sastanka ministar Brajović je imao više bilateralnih susreta sa ministrima iz EU i regiona.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva / Biro za odnose s javnošću

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?