Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Brajović razgovarao sa predstavnicima kineske Poly grupe

Ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović razgovarao je danas sa predstavnicima kineske Poly grupe, koja se nalazi u ivšednevnoj posjeti Crnoj Gori.

Izrazivši zadovoljstvo dugogodišnjom uspješnom saradnjom sa Poly grupom, ministar Brajović je apostrofirao značaj dosadašnjeg partnerstva u domenu pomorskog saobraćaja, konkretno u izgradnji brodova za crnogorske kompanije. On je takođe informisao goste o planovima za rekonstrukciju pruge Bar – Beograd i projektu izgradnje Jadransko – jonskog autoputa, kao i autoputa Bar - Boljare, naglasivši da smo veoma blizu početka izgradnje dionice Smokovac - Uvač – Mateševo, što je prioritet Vlade u ovom trenutku. Imajući u vidu da navedeni projekti imaju regionalni karakter, ministar je naglasio neophodnost snažnije saradnje među svim zemljama kroz koje prolaze ove saobraćajnice.

Gosti su iskazali interesovanje za strateške projekte koje Vlada Crne Gore planira da realizuje u narednom periodu, posebnio za projekte u oblasti saobraćajne infrastrukture i energetike. U tom kontekstu, ministar Brajović je istakao da su mogućnosti kreditnog zaduživanja Crne Gore, uz državne garancije, većim dijelom iscrpljene kroz finansiranje izgradnje autoputa Bar - Boljare, te da treba razmišljati o drugim vidovima finansiranja, kao što su: privatno-javno partnerstvo, koncesije i drugi finansijski aranžmani. 

Predstavnici Poly grupe informisali su ministra o razgovorima sa premijerom i ministarkom saobraćaja Srbije oko projekta autoputa i pruge Bar - Beograd, odnosno dijelova koji prolaze kroz njihovu teritoriju. Ocijenili su da bi, zbog velikog broja kapitalnih projekata i činjenice da su kreditna zaduženja uz državne garancije limitirana, EXIM banka trebala da razmotri kreiranje fleksibilnijih kreditnih linija. 

Prethodnih nekoliko dana delegacija Poli grupe je posjetila Luku Bar, Barsku plovidbu, Crnogorsku plovidbu i željeznička preduzeća.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva/Biro za odnose sa javnošću
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?