Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje sa sjednice Vlade Crne Gore

Objavljeno: 18.09.2014. 22:42 Autor: Biro za odnose s javnošću
Vlada Crne Gore, na današnjoj sjednici kojom je predsjedavao potpredsjednik Duško Marković, utvrdila je Predlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o naučnoistraživačkoj djelatnosti, s Izvještajem o sprovedenoj javnoj raspravi. Novim odredbama naziv Centar uspješnosti se mijenja u naziv Centar izvrsnosti, jer je primjereniji djelatnosti koju treba da obavlja i rezultatima koje treba da postiže. Pored toga, Zakonom su dopunjeni i uslovi koje centar izvrsnosti treba da ispunjava.

Na sjednici je utvrđen i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o DNK registru. Izmjenama i dopunama izvršiće se usklađivanje Zakona i podzakonskih akata vezanih za DNK registar sa odgovarajućom rezolucijom Savjeta EU. Takođe, implementacijom Zakona utvrđena je potreba za izmjenom određenih članova, radi lakšeg vođenja DNK registra.

Vlada se danas upoznala s Radnom verzijom zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, koju će dostaviti Radnoj grupi Skupštine Crne Gore, shodno zahtjevu te radne grupe, kao osnovu za dalji rad na pripremi i donošenju ovog zakona. S obzirom na to da je Ustavni sud Crne Gore donio odluku kojom se utvrđuje da određene odredbe Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih partija nijesu u saglasnosti sa Ustavom i potvrđenim i objavljenim međunarodnim ugovorima, te prepoznajući značaj ovog zakona i cijeneći ocjene i preporuke relevantnih međunarodnih i domaćih institucija za unapređenje u ovoj oblasti, Vlada Crne Gore je formirala radnu grupu koja je izradila tekst Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Ovim zakonom biće obuhvaćeni dosadašnji zakoni kojima je regulisano finansiranje političkih partija i finansiranje kampanje za izbor predsjednika Crne Gore, tako da će se odnositi na političke subjekte sveobuhvatno, a ne samo na političke partije. U skladu sa preporukama GRECO-a, novim zakonom propisana su ograničenja i zabrane za korišćenje državnih resursa za predizborne kampanje, jasno utvrđena ovlašćenja Državne revizorske institucije i Državne izborne komisije u vršenju nadzora nad sprovođenjem zakona, definisana istražna ovlašćenja nadležnih organa, te unaprijeđen sistem sankcija i obuhvaćena sva moguća kršenja zakona.

Vlada je usvojila Izvještaj o radu Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću za 2013. godinu i zadužila Komisiju da u roku od 10 dana raspiše Konkurs za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću za 2014. godinu.

Vlada je danas odgodila odlučivanje o Predlogu rješenja o dodjeli statusa istaknuti kulturni stvaralac, radi dodatnog usaglašavanja.

Biro za odnose s javnošću

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?