Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Kineska EXIM banka odobrila finansiranje izgradnje autoputa, očekuje se konačna potvrda Vlade NR Kine

Ministar finansija dr Radoje Žugić i ministar pomorstva i saobraćaja Ivan Brajović sa saradnicima sastali su se danas sa predstavnicima kineske EXIM banke i kompanija CRBC i Poly Technologies. Sastanku su prisustvovali i predstavnica Ambasade NR Kine u Crnoj Gori, Li Hong, kao i predstavnici „Crnogorske plovidbe“.

Teme današnjeg sastanka odnosile su se na pripreme za pocetak realizacije projekta izgradnje autoputa i saradnju na planu obnove crnogorske flote u saradnji sa Poly Techologies kompanijom za potrebe „Crnogorske plovidbe“ i "Barske plovidbe".

Prisutni su se saglasili u ocijeni da je saradnja Crne Gore i NR Kine na planu realizacije pomenutih projekata uspješna i potvrdili spremnost obje strane za njenim daljim intenziviranjem.

Na sastanku je razgovarano o statusu projekta izgradnje prioritetne dionice autoputa. Predstavnici EXIM banke su saopštili da je unutrašnja procedura odobravanja aranžmana okončana, odnosno da je ova banka prihvatila finansiranje projekta, te da je dokumentacija proslijeđena Minista,rstvu trgovine NR Kine, na finalno odobrenje.

Predstavnici crnogorske vlade izrazili su zadovoljstvo zbog odobrenja kreditnog aranžmana od strane EXIM banke, uz očekivanje da će kineska vlada, u najskorijem roku, dati konačnu saglasnost. Nakon toga, nacrt Ugovora o zajmu bio bi proslijedjen crnogorskoj strani, čime će se stvoriti pretpostavke za zaključenje kreditnog aranžmana, parlamentarnu proceduru i otpočinjanje radova do kraja tekuće godine.

Zaključeno je da je navedeni napredak dokaz uspješne saradnje i potvrda posvećenosti obje strane realizaciji ovog najvažnijeg infrastrukturnog projekta, koji će Crnoj Gori donijeti brojne koristi, ne samo sa aspekta finansija, infrastrukture, bezbjednosti i integracija, već će doprinijeti valorizaciji svih resursa, kojima je Crna Gora bogata, i imati direktne i indirektne uticaje na bruto domaći proizvod.

Što se tiče saradnje na planu izgradnje i eksploatacije brodova, predstavnici „Crnogorske plovidbe“ izrazili su zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa Poly Technologies, uz očekivanje da će ukupan projekat do kraja biti uspješno realizovan, te da će ova kompanija i dalje biti u prilici da uredno servisira obaveze prema kineskoj banci.

PR SLUŽBE
MINISTARSTVA FINANSIJA I 
MINISTARSTVA SAOBRAĆAJA I POMORSTVA
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?