Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Susret Marković - Mohandas: Crna Gora je primjer u regionu u rješavanju statusa izbjeglica

Objavljeno: 23.09.2014. 00:46 Autor: Ministarstvo pravde / Biro za odnose s javnošću
„Crna Gora se s pravom može smatrati primjerom u regionu kad je riječ o podršci Kancelariji UNHCR-a, ali i o nacionalnom angažovanju i posvećenosti rješavanju statusa izbjeglica i raseljenih lica, te njihovoj integraciji u crnogorsko društvo“ - ocijenila je šefica Kancelarije UNHCR u Crnoj Gori Indumati Mohandas, na oproštajnom sastanku sa potpredsjednikom Vlade i ministrom pravde Duškom Markovićem.

Odlazeća šefica UNHCR kazala je da je stanje u toj oblasti značajno poboljšano u posljednjem periodu i to na zakonodavnom, dokumentacionom, projektnom (uključujući i regionalne projekte) i infrastrukturnom planu. U tom kontekstu, Mohandas je pohvalila posvećenost Vlade Crne Gore da, u dogovoru sa drugim državama regiona, iznađe održiva rješenja za pripadnike izbjegličke populacije koji su dobrovoljno iskazali pristanak da se vrate u države porijekla, navodeći za primjer nedavnu zajedničku akciju dobrovoljnog povratka 12 porodica, odnosno 57 lica, u opštinu Klina na Kosovu.

Potpredsjednik Marković je zahvalio na kontinuiranoj podršci UNHCR-a u zbrinjavanju i rješavanju problema izbjeglica i raseljenih lica u Crnoj Gori, na pomoći institucijama koje su direktno nadležne za zaštitu i ostvarivanje prava pripadnika te populacije, njihovu integraciju i podršku povratku u zemlje porijekla, osvrnuvši se pri tome na ostvarene rezultate u toku trajanja mandata gospođe Mohandas.

Sagovornici su naglasili značaj zajedničkog rada na ovim pitanjima, uz konstataciju da je od ukupno 12.030 lica, koja su podnijela zahtjev za sticanje statusa stranca sa stalnim nastanjenjem ili privremenim boravkom, riješeno ukupno 10.615 zahtjeva, a da su preostali zahtjevi u radu.

Potpredsjednik Marković je ponovio čvrsto opredjeljenje Vlade da pitanje izbjeglica rješava u skladu sa najvišim standardima UN i EU, što, kako je kazao, potvrđuje kontinuitet pozitivnih ocjena u godišnjim izvještajima Evropske komisije.

Posebna tema razgovora bilo je pitanje tražilaca azila u Crnoj Gori. Stim u vezi, pohvaljeno je otvaranje Centra za azilante i njegovo uspješno funkcionisanje, ali i skoro donošenje podzakonskih akata kojima će se bliže urediti ova posebno osjetljiva oblast.

Ministarstvo pravde / Biro za odnose s javnošću
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?