Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Marković sa ambasadorkom Sju Kej Braun: SAD nastavljaju podršku Crnoj Gori u jačanju vladavine prava

Objavljeno: 02.10.2014. 22:16 Autor: Biro za odnose s javnošću
Biro
Vlada Sjedinjenih Američkih Država će nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori i njenoj Vladi na jačanju vladavine prava, i to u uspostavljanju i funkcionisanju preventivnih i represivnih mehanizama u borbi protiv svih vidova kriminala, posebno protiv organizovanog kriminala i korupcije. To je danas potvrdila ambasadorka SAD Sju Kej Braun prilikom potpisivanja amandmana na Sporazum o sprovođenju zakona sa potpredsjednikom Vlade i ministrom pravde Duškom Markovićem. Ovim amandmanom uređuje se nastavak pomoći u oblasti vladavine prava do kraja 2015. godine. 

Potpredsjednik Marković je naglasio da je nastavak podrške Vlade i naroda SAD jedan od ključnih dokaza kontinuirane privrženosti i podrške te zemlje Crnoj Gori u ostvarivanju naših ključnih nacionalnih aspiracija: afirmacije rezultata koji su u sprovođenju zakona postignuti od 2011. godine, ali i indikator nastavka reforme, kako bi postignuti rezultati bili održivi a direktna korist građana vidljivija.

Zahvalivši potpredsjedniku Markoviću na odličnoj saradnji i posvećenosti, kako na institucionalnom, tako i na ličnom nivou, ambasadorka Braun je istakla da Sjedinjene Američke Države cijene napore Crne Gore na polju vladavine prava, uz ocjenu da je samit u Velsu bio prilika da američki partneri, zajedno sa ostalim NATO članicama, prepoznaju i potvrde crnogorske rezultate , otvarajući intenzivirani dijalog za člastvo Crne Gore u NATO do kraja 2015. godine.

Potpredsjednik Marković i ambasadorka Braun saglasili su se da će 2015, iz više aspekata, biti ključna godina kad je riječ o integrativnim procesima koje je Crna Gora započela, imajući u vidu da će najznačajniji reformski zakoni iz oblasti pravosuđa i sprovođenja zakona biti usvojeni do kraja 2014. godine, te da će 2015. godine Specijalno državno tužilaštvo i Agencija za antikorupciju steći sve neophodne preduslove za uspješno funkcionisanje. 

Početni sporazum o saradnji potpisali su potpredsjednik Marković i ambasadorka Sju Kej Braun 8. jula 2011. godine. Sporazum je omogućio Birou Stejt Dipartmenta za borbu protiv međunarodne trgovine drogom i sprovođenje zakona (INL) da ustanovi dva programa podrške u Crnoj Gori - program Rezidentnog pravnog savjetnika i Međunarodni program za obuku policije (ICITAP).

Današnjem sastanku i potpisivanju amandmana na Sporazum prisustvovali su i viši policijski savjetnik Džef Palmer i stalni pravni savjetnik u Ambasadi SAD u našoj zemlji Erik Larson.

Ministarstvo pravde / Biro za odnose s javnošću
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?