Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje sa sjednice Vlade Crne Gore

Objavljeno: 02.10.2014. 23:35 Autor: Biro za odnose s javnošću
 
Vlada Crne Gore, na današnjoj sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Milo Đukanović, utvrdila je Predlog zakona o visokom obrazovanju. Ovim zakonom će se, u odnosu na važeći, na drugačiji način urediti prava i obaveze studenata, postupak osnivanja i rada ustanova visokog obrazovanja, kao i druga pitanja, značajna za kvalitetniju implementaciju principa Bolonjske deklaracije i stvaranje boljeg položaja u evropskom prostoru visokog obrazovanja. Novim Zakonom preciznije se uređuje postupak obezbjeđivanja kvaliteta koji podrazumijeva akreditaciju, samoevaluaciju i reakreditaciju, uslove za osnivanje i ukidanje ustanova i studijskih programa, organizaciju na ustanovama visokog obrazovanja, postupak upisa i pravila studiranja i finansiranje.

Na sjednici je utvrđen i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju i obezbjeđenju. Vlada je konstatovala da će se predloženim izmjenama unaprijediti postojeća rješenja i ugraditi nova, na koja je ukazala sudska praksa, čime će postupak izvršenja biti brži, kvalitetniji i efikasniji.

Vlada je usvojila Informaciju o prioritetnim razvojnim projektima iz oblasti turizma i konstatovala da se aktivnosti odvijaju planiranom dinamikom, uz maksimalnu ažurnost i posvećenost nadležnih institucija. Imajući u vidu značaj ovih projekata za ukupan ekonomski razvoj, Vlada je potvrdila svoju odlučnost da i dalje unapređuje konkurentnost Crne Gore kao investicione destinacije. Između ostalog, Vlada će nastaviti da kroz kapitalni budžet ulaže u razvoj infrastrukture koja će stvoriti potrebne preduslove za investicije na sjeveru Crne Gore. 

Vlada se danas upoznala upoznala i sa aktuelnom situacijom u preduzeću Montavar Metalac iz Nikšića i zahtjevima radnika. Razmatrajući usmenu informaciju ministra ekonomije, Vlada je ocijenila da su nadležne institucije, u okviru svojih ovlašćenja i u skladu sa zakonom, uradile sve što je njihovoj moći da se očuva proizvodnja i pomogne radnicima i konstatovala da je Investiciono-razvojni fond u procesu naplate potraživanja, po osnovu garancija koje su dospjele na naplatu.

Vlada je zadužila nadležne organe da dodatno provjere da li su sredstva državne pomoći namjenski utrošena i da li postoji osnov za pokretanje krivične odgovornosti vlasnika i menadžmenta preduzeća. Nadležni resori zaduženi su i da, u kontekstu planova razvoja metalske industrije, sagledaju mogućnost opstanka kompanije na održivim osnovama i predlože Vladi konkretna rješenja.

BIRO ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?