Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministri odbrane Crne Gore i Hrvatske: Stabilnost Zapadnog Balkana može se održati isključivo unapređivanjem regionalne saradnje i međusobnog povjerenja

Objavljeno: 17.10.2014. 21:47 Autor: Ministarstvo odbrane / Biro za odnose s javnošću

   
  
 
Intenziviran i fokusiran dijalog, koji je na Samitu NATO u Velsu kreiran isključivo za Crnu Goru, predstavlja potvrdu da je Crna Gora najspremniji i najozbiljni kandidat za članstvo, što daje dodatan podstrek u sprovođenju reformi u sistemu odbrane - rekla je ministarka odbrane prof. dr Milica Pejanović-Đurišić u razgovoru sa ministrom odbrane Republike Hrvatske Antem Kotromanovićem, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.
 
Pejanović-Đurišić je naglasila da se stabilnost Zapadnog Balkana i cijele Jugoistočne Evrope može održati isključivo unapređivanjem regionalne saradnje i međusobnog povjerenja, te da je regionalna saradnja značajan segment razvoja država regiona. U tom kontekstu, posebno je naglasila značaj saradnje sa Republikom Hrvatskom i zahvalila na kontinuiranoj podršci koju ta zemlja pruža evropskim i evroatlantskim aspiracijama Crne Gore. Ona je upoznala ministra Kotromanovića sa prioritentim zadacima Ministarstva odbrane i planovima za naredni period, u cilju ispunjavanja kriterijuma za dobijanje poziva za članstvo u NATO.
  
Ministar Kotromanović je ocijenio da je između dva ministarstva ostvarena odlična sadranja tokom zajedničkog učešća u misiji ISAF u Avganistanu, i da odluka sa Samita u Velsu potvrđuje da je Crna Gora ostvarila značajne rezultate u procesu pristupanja NATO-u, te da je greška što Crna Gora nije dobila poziv još na Samitu. Naglasio je da poziv mora doći 2015. godine, jer svako drugo odlaganje će štetiti i NATO-u i stabilnosti cijelog regiona i izrazio uvjerenje da će Crna Gora kroz intenziviran i fokusiran dijalog ispuniti zadate ciljeve na evroatlantskom putu.
 
Na sastanku je bilo riječi i o napretku u oblasti reformi bezbjednosnog sektora, vladavine prava, modernizaciji vojske i podršci javnog mnjenja za članstvo u NATO, koje predstavljaju ključne oblasti u procesu pristupanja Alijansi.
  
Ministri su se osvrnuli i na dosadašnju bilateralnu saradnju, koju su ocijenili kao veoma dobru i kvalitetnu, i izrazili uvjerenje da će se ona u narednom periodu intenzivirati, naročito u školovanju i obuci crnogorskih kadeta i pripadnika MO i Vojske Crne Gore, u saradnji mornarica i vazduhoplovstava, učešću u regionalnim vježbama i zajedničkom angažovanju u međunarodnim misijama i operacijama. Ministar Kotromanović je iskazao spremnost Ministarstva odbrane Hrvatske da pruži punu podršku i pomoć u daljem procesu reformi crnogorskog sistema odbrane, kao i prenošenju iskustava iz procesa pregovaranja i integracije u NATO.
  
Tokom susreta potpisan je i Sporazum između Ministarstva odbrane Crne Gore i Ministarstva odbrane Republike Hrvatske o školovanju kadeta Ministarstva odbrane Crne Gore u Republici Hrvatskoj, na studijskim programima Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje.
 
Ministarstvo odbrane / Biro za odnose s javnošću
 

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?