Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Veliki broj poslodavaca iz privatnog sektora prijavio se za treći ciklus Programa stručnog osposobljavanja

Objavljeno: 17.10.2014. 22:52 Autor: Biro za odnose s javnošću
Prijava korisnika u okviru trećeg ciklusa Programa stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem počinje u ponedjeljak, 20. oktobra 2014. godine. 

Prema, do sada, raspoloživim informacijama ukupno je traženo 6.911 mjesta za stručno osposobljavanje korisnika Programa, od čega je odobreno 5.438 mjesta, a u postupku obrade su prijave za 1.473. Broj prijavljenih mjesta u trećem ciklusu Programa je veći u odnosu na prethodna dva ciklusa, odnosno u 2012. godini broj oglašenih mjesta je bio 5.317, dok je u 2013. godini taj broj iznosio 5.800.

Ukupno prijavljenih poslodavaca sa teritorije Crne Gore je 1.331 od čega je iz privatnog sektora 1.171, a iz javnog sektora 160 poslodavaca. Važno je istaći da su u prvom ciklusu Programa pravo učešća, kao poslodavci, imali i organi državne uprave dok, shodno javnom pozivu, u drugom i trećem ciklusu nijesu učestvovali. 

Najveći broj prijavljenih poslodavaca je iz privatnog sektora što je od početka realizacije Programa postavljeno kao jedan od primarnih ciljeva, imajući u vidu da upravo ovaj sektor treba aktivno da učestvuje u stručnoj obuci mladih i otvaranju novih radnih mjesta. 

Poslodavci su dužni da korisnicima pruže stručno osposobljavanje, u skladu sa Programom stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem, a stručni tim zadužen za realizaciju Programa, u saradnji sa nadležnim državnim organima, vršiće kontrolu sprovođenja stručnog osposobljavanja.

Prema evidenciji Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, na dan 16. oktobra 2014. godine, 3.572 nezaposlena lica su sa stečenim visokim obrazovanjem, bez radnog iskustva u nivou visokog obrazovanja. 

Prijave korisnika Programa će trajati do 20. novembra 2014. godine.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?