Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Brisel: Predstavljen Peti godišnji nacionalni program (ANP)

Objavljeno: 17.10.2014. 22:55 Autor: Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija
Peti godišnji nacionalni program (ANP) predstavljen je danas na sastanku Crne Gore sa zemljama članicama Alijanse u sjedištu NATO u Briselu. Ovim je Crna Gora započela novi ciklus u okviru Akcionog plana za članstvo(MAP) koji uključuji period intenziviranih i fokusiran razgovara koji će rezultirati odlukom NATO da li će da upute Crnoj Gori poziv za članstvo u do kraja 2015.godine.

Sastankom je predsjedavao ambasador Trasivulos Stomatopulos, pomoćnik generalnog sekretara NATO-a za politička pitanja i bezbjednosnu saradnju.Dokument su predstavili Dragana Radulović, generalni direktor za NATO i politiku bezbjednosti iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija i Ivan Mašulović, pomoćnik ministra za politiku odbrane u Ministarstvu odbrane.

Zemlje članice NATO su pohvalile dosadašnji učinak i izrazile zadovoljstvo što će u okviri nove faze saradnje Crna Gora i NATO imati mogućnost učestalih i sadržajnih kontakata na svim nivoima. Ocijenili su da je peti ANP kvalitetat dokument u kome su jasno istaknuti prioriteti na koje Crna Gora treba da se fokusira u periodu intenziviranih i fokusiranih razgovora. Izrazili su nadu da će ovaj proces rezultirati daljim napretkom Crne Gore od koje će zavisiti odluka o upućivanju poziva do kraja 2015.godine.U tom smislu, naglasili su da će posebna pažnja zemalja članica biti usmjerena na preostale zadatake iz četiri ključne oblasti – vladavini prava, sektor bezbjednosti, odbrane i jačanja javne podrške.

Posebno je pohvaljena aktivna uloga Crne Gore u regionu i jačanju dobrosusjedskih odnosa, kao i učešće u ISAF misiji i opredjeljenost da pruži doprinos i nakon 2014., čime pokazuje da je pouzdan partner NATO u jačanju bezbjednosti na globalnom nivou.

MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA I EVROPSKIH INTEGRACIJA
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?