Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Lukšić otvorio okrugli sto „Program pristupanja Crne Gore EU 2014 - 2018 – rezultati i revizija“

Objavljeno: 21.10.2014. 17:54 Autor: Biro za odnose s javnošću
   

MVPEIPoštovane ekselencije,
Uvaženi predstavnici civilnog sektora,
Poštovane kolege iz Vlade Crne Gore,
Dame i gospodo,

Zadovoljstvo mi je da vas pozdravim u ime Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija i poželim dobrodošlicu na okrugli sto na temu „Program pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji – rezultati i revizija“. Iskoristio bih priliku da izrazim zahvalnost Evropskom pokretu u Crnoj Gori na saradnji prilikom organizacije ovog događaja, koji zajedno s ostalim predstavnicima civilnog sektora čini izuzetno važan dio crnogorskog pregovaračkog procesa.

Program pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji je krovni dokument koji definiše evropsku agendu Crne Gore za period 2014-2018. i ocjenjuje njenu spremnost za članstvo u EU. Ovim dokumentom se omogućava jasnije i operativnije praćenje, koordinacija i sagledavanje aktivnosti svih učesnika u pregovaračkom procesu, kroz definisanje strategijskih, zakonodavnih i administrativnih potreba i ciljeva koje je neophodno sprovesti do 2018. godine.

Riječ je, dakle, o detaljnom putokazu koji na kvartalnom (kada je riječ strategijsko-zakonodavnom okviru) ili godišnjem (kada je riječ o administrativnim kapacitetima) nivou predviđa aktivnosti u sva 33 pregovaračka poglavlja. Izrada ovog dokumenta je predstavljala veliko iskustvo cjelokupne državne uprave, kako zbog potrebe dobrog poznavanja pravne tekovine EU, tako i zbog ostvarivanja visokog stepena međuresorke saradnje.

Danas, nakon skoro godinu dana od usvajanja ovog dokumenta, sumiranjem ostvarenih rezultata, možemo biti uglavnom zadovoljni.

Ostvaren je značajan napredak u institucionalnom i zakonodavnom smislu, koji se ogleda u usklađenosti velikog broja propisa s pravnom tekovinom EU, uspostavljanjem novih institucija i konstantnoj edukaciji kadra. Takođe, za razliku od prošle godine Crna Gora je svoj strategijski i zakonodavni okvir ojačala s oko 60 novih strategija i oko 300 novih zakonskih i podzakonskih akata.

Program pristupanja Crne Gore EU je od strane Evropske komisije ocijenjen jako pozitivno, kao efikasan i inovativan način praćenja planiranih aktivnosti države kandidata. Kao koncept, smatramo da je pregovaračka struktura izradila jedan kvalitetan i sveobuhvatan dokument koji u daljem procesu revidiranja treba dodatno unaprijediti u pogledu planiranja aktivnosti.

Kada govorimo o nerealizovanim aktivnostima dozvolite mi ipak da naglasim da su nove procedure Evropske komisije učinile proces donošenja zakona nešto kompleksnijim. Za neke pravne akte je neophodno dobiti mišljenje EK, Venecijanske komisije i ekspertskih misija što zahtijeva određeni vremenski period i ponekad utiče na smanjenje stepena realizacije planiranih aktivnosti. To međutim ne opravdava nerealno planiranje obaveza u jednom broju slučajeva.

Svakako treba imati u vidu da se radi o dokumentu čija je revizija predviđena na godišnjem nivou, upravo zbog dinamike pregovaračkog procesa. Pristup godišnje revizije nam omogućuje određenu fleksibilnost i efikasno prilagođavanje novim obavezama koje mogu biti posljedica ekonomskih, političkih ili pravnih promjena.

Vođeni prethodnim iskustvom uspjeli smo da definišemo ključne izazove prilikom izrade Programa pristupanja, koji se odnose na strateško planiranje, koordinaciju, kao i jačanje administrativnih kapaciteta. Sagledavajući iskustvo koje je državna uprava stekla u protekloj godini, možemo očekivati da će ova revizija uspješno identifikovati sve one oblasti koje je potrebno dodatno ojačati.

S obzirom na intenzitet i zahtjeve pregovaračkog procesa, revizijom Programa pristupanja dodatno ćemo se fokusirati na ključne segmente strategije proširenja Evropske unije koje se ogledaju u vladavini prava, ekonomskom upravljanju i reformi državne uprave.

Imajući u vidu da je pristupanje EU projekat cijelog društva, kako organa centralnih i lokalnih vlasti, tako i organizacija civilnog društva, izuzetno je važno da uključimo sve zainteresovane subjekte u proces konsultacija po pitanju ovog dokumenta. To smo uradili prilikom njegove izrade u decembru prošle godine, a svjesni važnosti snaženja saradnje, to činimo i sada prilikom revizije dokumenta. U tom pravcu, ohrabrujem sve inicijative, komentare i sugestije u pravcu unapređenja ovog dokumenta, a time i cjelokupnog procesa pristupanja.

Na kraju, koristim priliku da se zahvalim svima koji su doprinijeli da se prepozna značajan napredak naše države u procesu evropske integracije i pošalju jasne poruke, što za nas predstavlja dodatni podsticaj za nastavak sprovođenja reformi i vođenje pregovaračkog procesa.

Zahvaljujem.

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?