Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Savjet za vladavinu prava: Prioritet u reformama - donošenje seta zakona iz oblasti pravosuđa i antikoruptivnih zakona

Objavljeno: 22.10.2014. 23:10 Autor: Biro za odnose s javnošću
 
Savjet za vladavinu prava, kojim predsjedava potpredsjednik Vlade i ministar pravde Duško Marković, razmatrao je na današnjoj sjednici Izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore za 2014. godinu, u dijelu koji se odnosi na organizovani kriminal i korupciju. Pri tome je posebna pažnja posvećena zakonodavnim aktivnostima koje se ne odvijaju planiranom dinamikom, kao i stepenu realizacije aktivnosti koje vode ispunjenju privremenih mjerila.

Savjet je konstatovao da ovaj, treći po redu izvještaj, na objektivan i jasan način oslikava ostvareni napredak, kao i nedostatke u procesu ispunjavanja obaveza iz evropske agende. Takođe je konstatovano da su u izvještaju date jasne smjernice za rad državne administracije, kako bi se u ovoj fazi obezbjedila zadovoljavajuća dinamika reformi.

Potpredsjednik Marković je naglasio da članovi Savjeta imaju ne samo profesionalnu, već i političku odgovornost za postavljanje standarda ponašanja za državnu administraciju, u cilju stvaranja podsticajnog ambijenta za sprovođenje reformi utvrđenih strateškim dokumentima u ovoj oblasti, što je prioritet državne administracije u pregovaračkom procesu.

Polazeći od potrebe dinamiziranja integacionih procesa, Savjet je identifikovao reformske prioritete, prvenstveno kroz donošenje seta zakona iz oblasti pravosuđa i antikoruptivnih zakona - Zakona o sprječavanju korupcije kao krovnog zakona, te Zakona o sprječavanju sukoba interesa, Zakona o finansiranju političkih partija i Zakona o lobiranju, do kraja 2014. godine. Iz Izvještaja o naprektu takođe je prepoznata potreba donošenja izmjena i dopuna Zakonika o krivičnom postupku i Zakona o specijalnom tužilastvu, do kraja ove godine.

Rad na ovim zakonima i aktivnosti koje vode ispunjenju privremenih mjerila biće predmet posebne pažnje Savjeta u narednom periodu, u cilju unapređenja dinamike ispunjavanja obaveza predviđenih akcionim planovima za poglavlja 23 i 24.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?