Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje sa sjednice Vlade Crne Gore

Objavljeno: 23.10.2014. 23:24 Autor: Biro za odnose s javnošću
 
Vlada Crne Gore, na današnjoj sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Milo Đukanović, utvrdila je Predlog zakona o registrima prebivališta i boravišta. Donošenjem ovog zakona stvoriće se uslovi za pojednostavljivanje procedura i olakšano ostvarivanja prava crnogorskih državljana, povećanje ažurnosti i efikasno sprečavanje fiktivne prijave prebivališta.

Vlada je utvrdila Predlog Zakona o lobiranju čije donošenje je predviđeno Akcionim planom za sprovođenje Strategije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i Akcionim planom za pregovaračko poglavlje 23. Predlog zakona fokusiran je na ispunjavanje međunardnih standarada u pogledu preciznijeg definisanja sukoba interesa u postupku lobiranja te obaveze lobiranih lica da prijave svaki od lobističkih kontakata. Njime se, između ostalog, postavljaju limiti, pravila i sankcije za nepoštovanje pravila lobiranja. Predlogom su definisana nornativna rješenja za sprečavanje nedozvoljenih uticaja u postupcima donošenja propisa i sprječavanje potencijalne korupcije, čime će se podići transparentnost rada institucija.

Vlada je danas utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o bezbijednosti saobraćaja na putevima. Predloženim tekstom, između ostalog, predviđeno je uvođenje kategorije mlad vozač do 24 godine života za koju se propisuju dodatna ograničenja brzine i nulta granica alkohola i psihoaktivnih supstanci u organizmu, kako bi se smanjio broj mladih vozača koji učestvuju u saobraćajnim nezgodama. Novčane kazne za prekršaj prilagođavaju se platežnoj moći crnogorskih građana, čime treba da se postigne veći stepen naplate, a propisuje se i pojednostavljivanje pojedinih procedura i preciziranje normi, radi lakše primjene.

Na sjednici je utvrđen i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti vazduha. Inoviranim zakonskim tekstom uređuje se praćenje alergenog polena u okviru državne mreže za praćenje kvaliteta vazduha. Zakon se dalje usklađuje sa relevantnim propisima Evropske unije i preciznije se utvrđuju nadležnosti institucija sistema u ovoj oblasti.

Danas je Vlada usvojila Informaciju o projektima od regionalnog značaja, kojom su obuhvaćeni Jonsko-jadranski gasovod, Jadransko-jonski autoput i pruga Beograd-Bar. Cilj Informacije je da se projekti svestrano sagledaju radi obezbjeđivanja participacije Evropske unije u njihovom finansiranju, odnosno pronalaženja drugih izvora i modela finansiranja.

Vlada je usvojila i Informaciju o kvalitativnim i kvantitativnim efektima ljetnje turističke sezone 2014. godine. Na sjednici je konstatovano da su, uprkos vanrednim okolnostima pod kojima se ovogodišnja sezona odvijala, ostvareni zadovoljavajući rezultati poslovanja turističke privrede, zahvaljujući pravovremenim i adekvatnim aktivnostima preduzetim od stane države, lokalnih uprava i turističke privrede.

U vezi sa Socijalnim programom rješavanja problema viška zaposlenih u Kombinatu aluminijuma Podgorica, Preradi i Kovačnici, Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o produžetku roka za prijavljivanje na 31. mart 2015. godine.

Vlada je donijela Odluku o donošenju Državne studije lokacije "Mihailovići". Izradom Studije stvoreni su uslovi za izgradnju turističkog naselja i luke nautičkog turizma na ovom atraktivnom lokalitetu na području Rijeke Crnojevića. Kroz plan su integralno sagledani i analizirani svi elementi namjene i organizacije korišćenja prostora, u cilju zaštite i podsticanja daljeg ukupnog razvoja šireg područja.
 
Biro za odnose s javnošću
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?