Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Ivanović u Pljevljima obišao Vektru i prisustvovao potpisivanju ugovora za MIDAS V

Objavljeno: 25.10.2014. 02:03 Autor: MPRR

MPRRMPRR

Pokretanje proizvodnje u Vektri Jakić sa planovima za dalje upošljavanje kapaciteta, kao i veliko interesovanje poljoprivrednih proizvođača za korišćenje bespovratnih sredstva podrške za unapređenje proizvodnje, pokazatelj su boljih dana za pljevaljski kraj. U to se danas, prilikom radne posjete Pljevljima, uvjerio i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanović.

Ministar je o aktuelnim i budućim aktivnostima na razvoju poljoprivrede i prerade na području Pljevalja, razgovarao sa predsjednikom Opštine Mirkom Đačićem, nakon čega su obišli kompaniju Vektra i prisustvovali svečanom potpisivanju 43 ugovora o podršci kroz MIDAS V projekat sa poljoprivrednim proizvođačima sjevernih opština. Među potpisnicima, najzastupljeniji bili su Pljevljaci, njih 12.

Ministar Ivanović izrazio je zadovoljstvo što Vektra dolazi u fazu da možemo da kažemo da u Crnoj Gori imamo fabričke kapacitete sa kojima možemo da se takmičimo i u regionu i šire. „Mislim da svima treba da bude jasno da govorimo o proizvodu koji bi naredne godine mogao biti izvozni proizvod broj jedan. Svi u sistemu trebalo bi da imamo poseban odnos prema drvopreradi, jer se Vektra pokazuje kao lider. Posao nije završen, ali siguran sam da će biti, kako bi ostvarili ciljeve – povećanje proizvodnje, izvoz, i veći broj radnih mjesta“, rekao je ministar Ivanović.

Izvršni direktor Vektre Dragan Brković pojasnio je da se, nakon izlaska kompanije iz stečaja, 20.juna, intenzivno radi na povećanju proizvodnje, ekspoloataciji u šumi i završteku fabrike peleta, čime bi bio okončan primarni ciklus investicija. „Zaposlili smo 200 radnika. Obzirom da nemamo kadrovskih rješenja koja su nam potrebna, raspisali smo i međunarodni konkurs, kako bi radili u punom kapacitetu. Ovih dana smo posvećeni organizaciji posla u okviru eksploatacije sirovine u šumi, odnosno novoj organizaciji i pristupu gazdovanju“, rekao je Brković, dodajući da će naredne godine uložiti puno više, kako bi se nadomjetilo sve propušteno i valorizovali kapacitete impozantne ne samo za Crnu Goru, nego u region i šire.

Brković je najavio o nova zapošljavanja u narednom periodu, kroz investicije u peletaru, fabriku lameliranih elemanata i energetski blok, navodeći da će do polovine sljedeće godine u kompaniji raditi 350 do 360 radnika, sa dodatnih 150 kooperanata i oko 500 u dijelu eksploatacije drvnih sortimenata.

I predsjednik Opštine Pljevlja Mirko Đačić izrazio je zadovoljstvo što se na području te opštine poboljšavaju privredne aktivnosti vezane za resor poljoprivrede. „Za Vektru ćemo učiniti sve što je u mogućnosti lokalne samouprave da se taj sistem održi i bude uspješan projekat. Svjedoci smo da u Pljevljima, pored velikih privrednih sistema, imamo značajan broj poljoprivrednih gazdinstava, oko 3.000. Možda su oni najveće privredno društvo na teritoriji Pljevalja. Neki od tih proizvođača, među kojima i ovi koji su danas potpisali ugovor za MIDAS, koristili su sredstva podrške kroz nekoliko takvih projekata. To pokazuje njihovu posvećenost razvoju poljoprivrede na porodičnim gazdinstvima“, rekao je Đačić, dodajući da je sa ministrom Ivanovićem danas razgvarao o prioritetima u oblasti ruralne infrastrukture (vodosnabdijevanje i putevi).

Radna posjeta Ministra Pljevljima i svečano potpisivanje MIDAS ugovora bili su prilika da se detaljnije razmotre planovi za povećanje primarne poljoprivredne proizvodnje i prerade. „Danas su Pljevlja bila centar poljoprivrede u Crnoj Gori. Najveći broj potpisnika ugovora za MIDAS V bili su proizvođači iz Pljevalja, što govori da postoji veliki interes da se na ovom prostoru poljoprivreda ozbiljnije razvija. Ja kao Ministar tražim od proizvođača da povećavaju posjede, obrađene površine, otvaraju nova radna mjesta i razmišljaju o preradi“ poručio je ministar, dodajući da je Ministarstvo obezbijedilo i nova sredstva podrške za koja poljoprivrednici treba da budu spremni.

MIDAS ide u istoriju, otvaramo uskoro IPARD like, sa 3,5 miliona eura u prvoj fazi, što znači da se u narednih osam do deset mjeseci investira osam 8 do 10 miliona eura u crnogorsku poljoprivredu. Potom otvaramo još jedan krug podrške, a od 2016. IPARD za koji smo obezbijedili 39 miliona eura. Moja obaveza je da poljoprivredne proizvođače poguramo da što više njih uspiju da povuku ta sredstva. To se postiže kroz edukaciju i razgovore“, kazao je ministar Ivanović u Pljevljima.

Ministar Ivanović, sa saradnicima, radnu posjetu najsjevernijoj opštini završio je upravo posjetom neim od poljoprivrednih domaćinstava, farmama mlječnih krava Jelene Mršović u selu Kruševo i Dragomira Petrovića u selu Bitine (Kosanica).

Izjava ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petra Ivanovića povodom radne posjete Opstini Pljevlja

Izjava predsjednika Opštine Pljevlja Mirka Đačića povodom posjete ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petra Ivanovića

Izjava Dragana Brkovića direktora Vektra Jakić povodom posjete ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petra Ivanovića

Izjava Almira Adrovića stočara iz Petnjice korisnika Midasa povodom potpisivanja Midas ugovora

Kadrovi

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?