Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Savezna Republika Njemačka i Njemačka razvojna banka (KfW) voljne da podrže realizaciju projekata u Crnoj Gori

Objavljeno: 31.10.2014. 22:02 Autor: Ministarstvo finansija / Biro za odnose s javnošću
Unapređenje saobraćajne infrastrukture u primorskom dijelu Crne Gore, prije svega izgradnja zaobilaznica oko primorskih gradova i realizacija projekta tzv. „brze ceste“, uslov su za otklanjanje „uskih grla” u saobraćajnoj infrastrukturi primorske regije i za dalji ubrzani razvoj turizma u Crnoj Gori - ocijenjeno je na danas održanom sastanku ministra finansija Radoja Žugića sa ambasadorkom SR Njemačke Gudrun Elizabet Štajnaker i direktorom KfW kancelarije u Crnoj Gori Željkom Uljarevićem. Uljarević je tim povodom izrazio spremnost te finansijske institucije da, uz povoljne uslove, finansijski podrži realizaciju tih projekata. 

Na sastanku je pozitivno ocijenjena dosadašnja saradnja Ministarstva finansija i SR Njemačke koja je, kako je istakao ministar Žugić, važan partner Crne Gore, kako na političkom, tako i na ekonomskom planu. Ministar Žugić je posebno značajnom ocijenio saradnju koja se odvija posredstvom KFW banke, koja je u Crnoj Gori aktivna od 2001. godine i koja je podržala implementaciju velikog broja projekata u oblasti komunalne infrastrukture i energetike i u bankarskom sektoru. Realizacijom tih projekata u značajnom se doprinijelo unapređenju uslova za život, ali i stvaranju pretpostavki za ekonomski razvoj. 

Na sastanku je bilo riječi i o nastavku projekta „Energetska efikasnost u javnim objektima“, čija će prva faza, koja obuhvata rekonstrukciju i modernizaciju 21 osnovne i srednje škole u Crnoj Gori, vrijednosti 13 miliona eura, od čega je 1,5 milion eura donacija SR Njemačke, biti okončana u prvoj polovini naredne godine, Drugom fazom, osim obrazovnih ustanova, bili bi obuhvaćeni objekti koji se koriste za socijalne i administativne namjene.

U cilju unapređenja saradnje u pomenutim segmentima, sagovornici su dogovorili intenziviranje komunikacije u predstojećem periodu.


Ministarstvo finansija / Biro za odnose s javnošću
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?