Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje sa sjednice Vlade Crne Gore

Objavljeno: 07.11.2014. 00:05 Autor: Biro za odnose s javnošću

Vlada Crne Gore je, na 88. sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Milo Đukanović, u sklopu sprovođenja mjera predviđenih strateškim i planskim dokumentima, kao i preporuka Evropske komisije, utvrdila Predlog zakona o sprečavanju korupcije i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprečavanju sukoba interesa.

Predlogom zakona o sprečavanju korupcije propisuju se mjere za sprječavanje sukoba javnog i privatnog interesa, ograničenja u vršenju javnih funkcija, zaštita lica koja prijavljuju ugrožavanje javnog interesa sa sumnjom na postojanje korupcije i uspostavlja se Agencija za sprječavanje korupcije, kao centralno i nezavisno antikorupcijsko tijelo. Zakonom je propisano da Agenciju, koja će objediniti i ojačati nadležnosti već postojećih preventivnih organa i tijela, osniva Skupština Crne Gore.

U cilju podizanja nivoa povjerenja građana u savjesno i odgovorno vršenje javnih funkcija, izmjenama i dopunama Zakona o sprečavanju sukoba interesa unapređuju se ograničenja u vršenju javnih funkcija, bliže definiše sadržina izvještaja o prihodima i imovini i propisuju druge mjere koje će omogućiti efikasnije otkrivanje i sankcionisanje slučajeva sukoba interesa. Donošenjem izmjena i dopuna Zakona potpunosti će se ispuniti standardi u ovoj oblasti i sprovesti palanirane aktivnosti i mjere propisane strateškim dokumentima

Vlada je odgodila za ponedjeljak utvrđivanje Predloga Zakona o budžetu za 2015. godinu kako bi tekst bio tehnički dorađen. Ukazano je na neophodnost budžetske podrške efikasnijem korišćenju resursa u cilju stvaranja nove vrijednosti i otvaranja novih radnih mjesta uz sprovođenje poreske politike koja će doprinijeti da Crna Gora bude još atraktivnija destinacija za strane investicije. S tim u vezi premijer je istakao potrebu pažljivog definisanja troškova koji su u funkciji pomenutih prioriteta Vlade uz istovremeno rezanje rashoda koji nijesu prioritetni. Naglasio je neophodnost rigoroznog smanjenja troškova službenih putovanja u državnim organima.

Prihvaćen je predlog projekta „Uprava po mjeri građana i biznisa“. Svrha projekta je pokretanje javnog dijaloga putem kojeg će građani, poslovna zajednica, akademska zajednica, nevladine organizacije i ukupna zainteresovana javnost ukazati državnoj i lokalnoj administraciji na probleme sa kojima se građani i poslovni subjekti u Crnoj Gori susreću u ostvarivanju svojih prava i poslovanju i predložiti načine za unapređenje kvaliteta, efikasnosti i dostupnosti javnih usluga, kao i stvaranje boljeg i stimulativnijeg poslovnog ambijenta, čime se sužava i prostor za sivu ekonomiju.

Vlada je većinom glasova prihvatila argumentaciju i mišljenje Ministarstva kulture na Predlog zakona o dopunama Zakona o medijima.

Biro za odnose s javnošću

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?