Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje sa sjednice Vlade Crne Gore

Objavljeno: 20.11.2014. 23:08 Autor: Biro za odnose s javnošću

Vlada Crne Gore, na 90. sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Milo Đukanović, utvrdila je Predlog zakona o naknadi štete žrtvama krivičnih djela nasilja. Predloženim zakonom uređuje se pravo na novčanu naknadu štete žrtvama krivičnih djela nasilja učinjenih s umišljajem, uslovi i postupak za ostvarivanje prava na naknadu, kao i organi koji vode postupak i odlučuju o pravu na naknadu. Donošenjem novog zakona u Crnoj Gori će se u potpunosti stvoriti uslovi za primjenu Evropske konvencije o naknadi štete žrtvama krivičnih djela nasilja.

Na sjednici je utvrđen i Predlog zakona o saradnji Crne Gore sa iseljenicima, kojim se uređuju način ostvarivanja i jačanja saradnje Crne Gore sa iseljenicima, zaštita njihovih prava i interesa, kao i mjere i pogodnosti prilikom povratka u Crnu Goru. Donošenje zakona je prvi korak ka uspostavljanju i sprovođenju nove politike prema iseljenicima iz Crne Gore, što treba da rezultira poboljšanjem kulturnih, obrazovnih, ekonomskih, sportskih i drugih veza sa matičnom državom, unapređenjem brige matice prema iseljenicima, afirmacijom multietničnosti i jačanjem građanskog i državnog identiteta Crne Gore.

Vlada je utvrdila Predlog zakona o dopuni Krivičnog zakonika Crne Gore kojim će stvoriti se normativni okvir za rješavanje problema učešća crnogorskih državljana u stranim oružanim formacijama. Predlogom zakona inkriminisani su svi oblici učešća koji su propisani Rezolucijom UN: vrbovanje, regrutacija, organizovanje, rukovođenje, prevoz, obučavanje pojedinaca ili grupa na teritoriji Crne Gore, s ciljem pridruživanja ili učestvovanja u stranim oružanim formacijama. Inkriminisani su i pridruživanje i učestvovanje crnogorskih državljana ili lica sa stalnim nastanjenjem u Crnoj Gori u stranim oružanim formacijama. Istovremeno, Vlada nije prihvatila Predlog zakona o dopunama Krivičnog zakonika Crne Gore, koji je podnio poslanik Zoran Miljanić, jer nije u potpunosti usklađen sa odgovarajućom Rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN o stranim borcima.

Vlada je, povodom Predloga zakona o dopunama Krivičnog zakonika Crne Gore kojim su predlagači, poslanice Snežana Jonica, Draginja Vuksanović i Azra Jasavić, zatražile ponovno uvođenje krivičnih djela uvrede i klevete, prihvatila Mišljenje Ministarstva pravde prema kojem je Crna Gora brisanjem uvrede i klevete iz Krivičnog zakonika unaprijedila slobodu medija, što je i konstatovano u Izvještaju o napretku Crne Gore za 2011. godinu, te bi vraćanje uvrede i klevete u Krivični zakonik Crne Gore značilo korak unazad u oblasti slobode informisanja i medija.

Utvrđen je i Predlog zakona o potvrđivanju Konvencije o radu pomoraca iz 2006, prema kojoj svaki pomorac ima pravo na neškodljivo i sigurno radno mjesto koje udovoljava standardima sigurnosti, na poštene uslove zapošljavanja, na dostojne radne i životne uslove na brodu, na zdravstvenu zaštitu, medicinsku pomoć, mjere za poboljšanje životnih i radnih uslova i druge oblike socijalne zaštite.

Na današnjoj sjednici predsjednik Vlade, saglasno ovlašćenju iz Zakona o državnoj upravi, odredio je Prof. dr Sanju Vlahović, ministarku nauke, da rukovodi radom Ministarstva prosvjete, do izbora ministra prosvjete.

Ministar zdravlja u ostavci Prof. dr Miodrag Radunović je na kraju sjednice informisao Vladu da je podnio ostavku i zahvalio se predsjedniku Vlade na povjerenju i članovima Vlade na saradnji. Predsjednik Vlade se zahvalio ministru u ostavci na dosadašnjem doprinosu unapređenju zdravstvenog sistema i rada Vlade u cjelini i konstatovao da način na koji je postupio Prof. dr Miodrag Radunović treba da predstavlja primjer svima, pogotovo zaposlenima u državnoj upravi, da i objektivna odgovornost, odnosno i nepostupanje predstavlja osnov za odgovornost.

BIRO ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?