Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Han u razgovoru sa Lukšićem: Pregovori sa Crnom Gorom dokazuju da nema zamora u pogledu proširenja EU

    
Nema zamora u pogledu proširenja EU i to dokazuje upravo proces pregovora sa Crnom Gorom - istakao je evropski komesar za susjedstvo i pregovore o proširenju Johanes Han u razgovoru sa potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova i evropskih integracija Igorom Lukšićem.

Han je naglasio da Evropska komisija, ali i sve zemlje članice, žele da vide promjene koje donose pregovori o članstvu u EU, ocijenivši da je Crna Gora na dobrom putu. Takođe je izrazio zadovoljstvo činjenicom da Crna Gora aktivno učestvuje i kontinuirano inicira regionalnu saradnju. U tom kontekstu pozdravio je inicjativu Zapadno-balkanske šestorke, čiji je cilj da dodatno unaprijedi saradnju i zajedničke aktivnosti u pogledu boljeg međusobnog povezivanja ali i evropske integracije zemalja regiona.

Potpredsjednik Lukšić je istakao da je posjeta komesara Crnoj Gori u ovom trenutku veoma važna i potvrđuje stav da u Evropskoj komisiji nema zamora od proširenja. On je upoznao komesara sa aktuelnim momentom u pregovaračkom procesu i reformama koje se sprovode u ključnim oblastima, istakavši da vladavina prava, ekonomsko upravljanje i jačanje administrativnh kapaciteta predstavljaju prioritet na evropskom putu Crne Gore.

Lukšić je ukazao i na važnost regionalne saradnje i istakao da reforme koje zemlje sprovode u nacionalnim okvirima doprinose, kako boljoj regionanoj povezanosti, tako i bržoj integraciji u EU. „Jasno je da će zemlje regiona jednog dana postati punopravne članice Evropske unije, ali je u ovom trenutku prioritet iskoristiti vrijeme na najbolji mogući način do tog dana i izgraditi snažne i održive mehanizme praktične saradnje“ rekao je Lukšić.

Na sastanku je bilo riječi i o značaju regionalnih infrastrukturnih projekata, kao i mehanizmima obezbjeđivanja kvalitetne primjene zakonskih regulativa usaglašenih sa evropskim standardima, te o daljoj dinamici otvaranja pregovaračkih poglavlja.
  
Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija/Biro za odnose s javnošću
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?