Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarka Pejanović-Đurišić na Halifax forumu: Crna Gora odlučna da unaprijedi održivost implementiranih reformi

Objavljeno: 23.11.2014. 16:29 Autor: Ministarstvo odbrane / Biro za odnose s javnošću

Crna Gora je odlučna da se u predstojećem periodu intenziviranih i fokusiranih razgovora dodatno angažuje na poboljšanju održivosti implementiranih reformi, kako bi u potpunosti bila spremna za pozivnicu za NATO naredne godine - istakla je ministarka odbrane dr Milica Pejanović-Đurišić u obraćanju na VI Bezbjednosnom formumu Halifax, koji se održava od 21 - 23. novembra u Halifaksu, u Novoj Škotskoj.

Učestvujući na sesiji o budućnosti Evrope, naglasila je da su članstvo u NATO i EU spoljnopolitički prioriteti Crne Gore i da je Vlada, kroz intenzivne aktivnosti, posvećena tim ciljevima. U tom kontekstu, naglasila je da priključenje Crne Gore Sjevernoatlantskoj alijansi predstavlja doprinos trajnom miru i stabilnosti u Jugoistočnoj Evropi. Takođe se osvrnula i na regionalnu saradnju, ocijenivši da je, osim članstva u NATO i EU, to još jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Crne Gore i istakla spremnost Crne Gore da podrži svaku inicijativu koja ima za cilj da se otvorena pitanja između susjeda rješavaju na demokratski način, uz puno poštovanje ljudskih prava i sloboda, i u saradnji sa partnerima sa kojima dijelimo zajedničke vrijednosti.

Ovogodišnji forum je bio posvećen savremenim bezbjednosnim izazovima koji ne poznaju nacionalne granice i podjednako utiču na sve države u svijetu, bez obzira na njihovu veličinu, političku, vojnu i ekonomsku moć.

Budući da u radu Foruma učestvuje preko 300 predstavnika vlada, oružanih snaga, univerziteta, nevladinih organizacija i medija iz preko 60 država iz svih djelova svijeta, to je bila prilika da se učesnici informišu o rezultatima koje Crna Gora ostvaruje u oblasti evropskih i evroatlantskih integracija i sprovođenju reformi. Forum je ujedno omogućio da se prenese nedvosmislena poruka da se jedino kroz integraciju u evropske i evroatlantstke strukture mogu dugoročno osigurati mir i stabilnost na Balkanu.

Tokom boravka u Halifaksu, ministarka Pejanović Đurišić se susrela sa ministrom nacionalne odbrane Kanade Robertom Nikolsonom sa kojim je razgovorala o mogućnosti daljeg unapređenja saradnje u oblasti odbrane, posebno kad je u pitanju jačanje sposobnosti Vojske Crne Gore. Ministarka je upoznala kanadskog kolegu i sa aktivnostima koje Crna Gora sprovodi u procesu evroatlantskih integracija, pri čemu se osvrnula i na odluku Samita u Velsu o otvaranju intenziviranog i fokusiranog dijaloga sa Crnom Gorom, koju je ocijenila da predstavlja svojevrsnu potvrdu da Crna Gora uspješno sprovodi reforme na putu ka punopravnim članstvu u NATO. U tom kontekstu je naglasila da će se i u narednom periodu nastaviti sa aktivnostima, koje će rezultirati očekivanim pozivom za članstvo.

Ministar Nikolson se saglasio da je odluka sa Samita pozitivna za Crnu Goru, i da predstavlja dodatan podstrek za dalje sprovodjenje reformi u relevantnim oblastima. Izrazio je punu podršku Kanade evroatlantskim aspiracijama Crne Gore i spremnost da se neposredno angažuje radi uspješnog okončanja procesa intenziviranog dijaloga sa NATO.

Ministarka se zahvalila na podršci Kanade u procesu evroatlantskih integracija Crne Gore i izrazila očekivanje da će Kanada kao i ostali partneri prepoznati značaj NATO članstva ne samo za Crnu Goru, već i sa aspekta stabilnosti Zapadnog Balkana u cjelini. 


Ministarstvo odbrane / Biro za odnose s javnošću

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?