Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Bošković u Sofiji: Učešće socijalnih partnera u donošenju odluka iz oblasti radnog zakonodavstva, rezultat dobro uspostavljenog socijalnog dijaloga

Učešće socijalnih partnera u donošenju odluka o suštinskim pitanjima iz oblasti radnog zakonodavstva, tržišta rada i unapređenja poslovnog ambijenta, rezultat je dobro uspostavljenog socijalnog dijaloga u Crnoj Gori - rekao je ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković, učestvujući na Regionalnom okruglom stolu “Socijalni dijalog u Jugoistočnoj Evropi”, koji se održava u Sofiji. 

Bošković je podsjetio da je Crna Gora prepoznata kao lider u regionu u oblasti socijalnog dijaloga i unapređenja radnih odnosa. “Zajedno sa našim socijalnim partnerima donosimo propise u cilju stvaranja ekonomskog ambijenta koji će biti najpovoljniji za biznis, s jedne i zaštitu prava radnika, s druge strane”, kazao je Bošković. 

Ministar Bošković se osvrnuo i na problem sive ekonomije, pri čemu je akcenat stavio na neformalno zapošljavanje i aktvinosti koje se planiraju u cilju eliminisanja te pojave. “Donošenje legislative u toj oblasti rezultat je dobro uspostavljenog socijalnog dijaloga. Sada aktivnosti treba da usmjerimo na borbu protiv te pojave na tržištu rada, kako bi stvorili uslove da poslodavci ostvaruju profit, a radnici još kvalitetnije budu zaštićeni. To je naš sljedeći prioritet i tome ćemo ubuduće biti posvećeni”, rekao je Bošković. 

On je učesnike skupa upoznao i sa aktivnostima koje Ministarstvo rada i socijalnog staranja sporovodi u oblasti radnog zakonodavsta, istakavši da je Crna Gora kao članica Međunarodne organizacije rada, u reformi radnog zakonodavstva, prihvatila smjernice te organizacije, posebno na planu tripartizma i socijalnog dijaloga, u cilju promovisanja socijalne ravnopravnosti i ekonomske efikasnosti. 

Na okruglom stolu su predstavnici zemalja razgovarali o radnom zakonodavstvu, socijalnom dijalogu, socijalnom partnerstvu, saradnji među socijalnim partnerima i ekonomsko-socijalnim savjetima zemalja Jugoistočne Evrope. 

Ministarstvo rada i socijalnog staranja / Biro za odnose s javnošću
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?