Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

U Baru otpočeo seminar o NATO integracijama: Crnogorski put u NATO - doprinos nacionalnoj bezbjednosti

Video: Otvoren seminar „Evroatlantizam - sigurna luka“ - kadrovi

Video: Obraćanje savjetnika predsjednika Vlade Crne Gore za vanjsku politiku i nacionalnog koordinatora za NATO Nebojše Kaluđerovića

Video: Obraćanje predsjednika Opštine Bar dr Zorana Srzentića


Uvjeren sam da smo svi svjesni da ni jedna zemlja ni pojedinac ne mogu opstati sami, bez zajedništva i sigurnosti koje pruža pripadnost porodici demokratskih država. Iz tog razloga, Crna Gora sigurnim koracima ide u integracije, ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO - rekao je nacionalni koordinator za NATO Nebojša Kaluđerović na seminar “Evroatlantizam - sigurna luka”, koji je, u organizaciji Komunikacionog tima Savjeta za članstvo u NATO i Humanističkih studija Univerziteta Donja Gorica, otvoren danas u Baru.

Kaluđerović je dodao da evroatlantska integracija Crne Gore nije pojedinačni, već zajednički interes, i crnogorski put ka tom savezu doprinos je zaokuživanju nacionalne bezbjednosti, ocijenivši da NATO predstavlja i polisu ekonomskog prosperiteta, budući da veza između bezbjednosti i ekonomije nikada nije bila jača, pogotovo u kontekstu privlačenja kvalitetnih i diversifikovanih stranih investicija.

„Ako želimo dugoročno zaštiti naše vrijednosti, njegovati različitosti, uživati u dobrobitima mira i prosperiteta, unapređivati demokratiju i vladavinu prava, onda je evroatlantska integracija prilika koju ne smijemo propustiti. Vrijeme je da razumijemo da NATO integracija naše zemlje ne predstavlja pojedinačni, već zajednički interes, da članstvo u NATO nije dnevno-političko, već pitanje strateškog nacionalnog interesa, i da nije samo projekat određene partije, koalicije ili Vlade, već projekat svih nas” - rekao je Kaluđerović.

Obraćajući se učesnicima, dekan Fakulteta pravnih nauka UDG prof. dr Dragan Vukčević je poručio da je evropski put Crne Gore, koji nije ni jednostavan, ni kratak, ni lak, najbolji put koji stoji pred nama, naglasivši da su dio tog puta i evroatlantske integracije odnosno NATO.

Tokom prvog dana seminara, na panelu “Crna Gora i evroatlantske integracije prije i poslije NATO Samita u Velsu” govorili su generalna direktorka za NATO i politiku bezbjednosti u MVPEI Crne Gore Dragana Radulović, šef političkog i ekonomskog sektora u Ambasadi SAD u Podgorici Erik Holmgren i predsjednik Atlantskog saveza Crne Gore dr. Savo Kentera.

Učesnici panela su se osvrnuli i na pitanja koja su bila aktuelizovana na Samitu u Velsu i dali svoju ocjenu onih njegovih zaključaka, koji se odnose na Crnu Goru. Kad je riječ o Crnoj Gori, pozitivni rezultati samita jasno prepoznaju dosadašnji napredak Crne Gore i naša zemlja treba da bude zadovoljna tim zaključcima, kojima je potvrđena privrženost Alijanse politici proširenja i politici otvorenih vrata, kao i privrženost ukupnoj stabilnosti Zapadnog Balkana. U tom kontekstu, ocijenjeno je da je intenziviranim i fokusiranim dijalogom napravljen pozitivan presedan i mogućnost da Crna Gora dobije poziv između dva samita. Učesnici Panela su ocijenili da pitanje odnosa NATO i Rusije ne treba posmatrati kroz crno – bijelu prizmu, jer NATO i Rusija aktivno sarađuju po mnogim osnovama. Takođe je naglašeno da Crna Gora sama treba da bira sistem vrijednosti kojem želi da pripada i definiše svoju politiku u skladu sa nacionalnim interesima.

U raspravi je bilo riječi i o rezultatima koje je Crna Gora postigla od Akcionog plana za članstvo 2009. godine i izazovima koji je očekuju na daljem putu do članstva u NATO, uz saglasnost da je ostvaren impresivan napredak, posebno ako imamo u vidu da je od obnavljanja nezavisnosti prošlo samo osam godina, i ako uzmemo u obzir sva dešavanja nakon raspada bivše Jugoslavije. 

Učesnike je u ime Opštine Bar pozdravio predsjednik Opštine dr Zoran Srzentić, koji je naglasio da je sigurnost u vremenima koja znaju često biti izazovna i nemirna, a nekad i usud generacija, naučila ljude sa prostora Bara da je različitost pretvorena u bogatstvo. Srzentić je istakao da je potrebno imati siguran okvir stabilnosti, jer nije dovoljno samo željeti i činiti na lokalnom nivou, te da je ulazak u NATO najvažnije pitanje u ovom trenutku. On je istakao da priča o crnogorskoj državnosti i suverenosti nije završena dok god ne uđemo u NATO.

Prvi dan seminara završen je predavanjem doc. dr Mehemdina Tahirovića na temu “Bezbjednosni izbor Crne Gore: neutralnost ili članstvo u evroatlantskim strukturama?”.

“Jedno od ključnih pitanja svake države prilikom izbora načina osiguranja nacionalne bezbjednosti je kako će, sa kime i u kojem obliku, u savremenim uslovima osigurati svoju bezbjednost. Imajući u vidu okruženje Crne Gore, iskustva iz prošlosti, kao i savremene izazove i prijetnje sa kojima se države danas suočavaju, Crna Gora nema mnogo alternativa i za nju je najbolje rješenje članstvo u kolektivnom sistemu bezbjednosti kakav je NATO. Biti vojno neutralan u savrmenim uslovima je vrlo skup i neodrživ izbor za male države kao što je naša” – istakao je Tahirović. 

Učesnici seminara,u studenti sva tri crnogorska univerziteta i Fakulteta za državne i evropske studije, postavljajući veliki broj pitanja, aktivno su učestvovali u raspravi.

Komunikacioni tim Savjeta za članstvo u NATO / Biro za odnose s javnišću
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?