Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Savjet za unapređenje poslovnog ambijenta, regulatornih i strukturnih reformi usvojio zaključke o preporukama Savjeta stranih investitora

Objavljeno: 26.11.2014. 20:57 Autor: Biro za odnose s javnošću

Savjet za unapređenje poslovnog ambijenta, regulatornih i strukturnih reformi, na današnjoj sjednici kojom je predsjedavao potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić, razmotrio je i usvojio odgovore resornih institucija povodom preporuka iz Izvještaja Savjeta stranih investitora u Crnoj Gori, o investicionoj klimi u zemlji (tzv. „Bijelu knjigu“). Izvještaj SSI je predstavio član Upravnog odbora te asocijacije Szabolcs Horvath, konstatujući dobru saradnju sa Savjetom za unapređenje poslovnog ambijenta i Ministarstvom finansija u eliminisanju regulatornih barijera u poslovanju.

Savjet je na današnjoj sjednici usvojio i Informaciju o realizaciji zaključaka sa tematske sjednice Vlade u vezi sa strukturnim reformama iz oblasti prosvjete, zdravstva i tržišta rada, ocijenivši da je većina zaključaka realizovana, te da je realizacija preostalih u toku.

Tema rasprave bila je i Analiza druge faze objedinjavanja inspekcijskih službi, povodom koje je Savjet zaključio da je izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru potrebno, kao izuzetak, propisati da inspekcijski nadzor nad naplatom javnih prihoda i kontrolom dostavljanja finansijskih izvještaja vrši organ državne uprave zakonom određen za tu oblast.

Savjet je usvojio i Analizu položaja organizacija sa javnim ovlašćenjima, kojom su identifikovani problemi u organizacijama koje vrše javna ovlašćenja i predložena najcjelishodnija rješenja za unapređenje stanja u toj oblasti. Savjet je konstatovao da, na temelju nalaza u tom dokumentu, treba pristupiti pripremi zakonodavno-pravnog okvira, kojim će se na sistemskim osnovama definisati položaj organizacija koje vrše javna ovlašćenja u Crnoj Gori.

Na današnjoj sjednici razmotreni su i predlozi Unije poslodavaca o unapređenju poslovnog ambijenta u vezi sa pripremom izmjena i dopuna Zakona o rodnoj ravnopravnosti i Zakona o zabrani diskriminacije lica s invaliditetom. Takođe je razmotrena i ocjena Unije poslodavaca da visina, način obračunavanja i plaćanja članskog doprinosa turističkim organizacijama i formiranje i način naplate cijena vode i prečišćavanja i odvođenja otpadnih voda u Opštini Budva, predstavlja biznis barijeru, o čemu je inicirana aktivnosti na njenom prevazilaženju.

Danas je usvojena i Informacija o obavezama resornih ministarstava u vezi sa Akcionim planom »Giljotine propisa« za III kvartal 2014. godine. Pored toga, članovi Savjeta su se upoznali i sa aktivnostima na implementaciji drugog stuba regulatornih reformi, kroz Izvještaj „Analiza efekata propisa u Crnoj Gori”, koji je pripremio OECD/SIGMA. U ime OECD-a, izvještaj je prezentirao konsultant Klas Klaas, koji je pohvalio napore Crne Gore na implementaciji ovog procesa, uz ocjenu da je naša država jedina na Zapadnom Balkanu koja sprovodi proceduru pripreme Analize efekata propisa, sistemski i efikasno.

Članovi Savjeta su razmotrili i Inicijativu Zajednice opština za uspostavljanje održivog sistema upravljanja građevinskim zemljištem i finansiranja lokalnih samouprava, kao preduslova za kreiranje povoljnog poslovnog ambijenta, i upoznali se sa nalazima izvještaja „Indeksa globalne konkurentnosti” koji priprema Svjetski ekonomski forum, kao i Izvještaja o lakoći poslovanja za 2015. godinu, koji priprema Svjetska Banka.

Biro za odnose s javnošću

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?