Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Kavarić na konferenciji u Bakuu: Podržavamo razvoj industrije kroz usvajanje podsticajnih mjera

Objavljeno: 26.11.2014. 22:55 Autor: Ministarstvo ekonomije / Biro za odnose s javnošću
Vlada Crne Gore podržava razvoj industrije kao važne privredne grane kroz usvajanje različitih podsticajnih mjera, kako za domaće, tako i strane investitore, ali i kroz osnivanje biznis zona - kazao je ministar ekonomije dr Vladimir Kavarić u uvodnom izlaganju na konferenciji koja se danas i sjutra održava u Bakuu pod naslovom „Glavni trendovi u industrijskoj politici, moderni pristupi i prakse u 21. vijeku“.

Kavarić je naglasio da je važna podrška razvoju industrije Vladin Program podsticaja biznisu, koji obuhvata osnivanje biznis zona, u okviru kojih su investitorima omogućene poreske i administrativne olakšice na državnom i na nivou lokalne samouprave.„Kada govorimo o industriji, razvoj ove grane privrede podržavamo kroz postojeći paket podsticaja, ali i kroz novi pravni okvir koji se odnosi na podsticajne mjere koji će Vlada uskoro da usvoji“, kazao je Kavarić. On je učesnicima konferencije investicioni okvir u Crnoj Gori predstavio kao veoma povoljan, naglasivši da je povećanje konkurentnosti nacionalnih ekonomija jedan od glavnih zadataka svih vlada.

„Glavna dostignuća dosadašnjih reformi su politička i makroekonomska stabilnost, efikasan i transparentan poreski sistem, reformisan bankarski sistem, jednostavno i brzo osnivanje preduzeća, dobra zakonska osnova i zaštita za strane investitore, i jednak tretman stranih i domaćih invetsitora“, kazao je ministar i podsjetio da je Crna Gora punopravna članica STO i potpisnik CEFTA i EFTA sporazuma i sporazuma o slobodnoj trgovini sa EU, Rusijom i Turskom.

Kavarić je na konferenciji predstavio najvažnije investicione projekte u Crnoj Gori, među kojima je i projekat izgradnje turističkog kompleksa u Herceg Novom, koji realizuje azerbejdžanska kompanija Azmont Investments.

„S aspekta energetike, u toku je realizacija nekoliko važnih projekata, među kojima je neizostavno pomenuti projekat izgradnje podmorskog kabla između Crne Gore i Italije, čijom realizacijom se Crna Gora pozicionira kao važno energetsko čvorište u regionu“, kazao je ministar Kavarić.

Delegacija Ministarstva ekonomije, koju predvodi ministar Kavarić, na poziv ministra ekonomije i industrije Republike Azerbejdžan Šahina Mustafajeva, učestvuje na toj konferenciji. U delegaciji su i sekretar Ministarstva ekonomije Igor Noveljić i generalni direktor za transformaciju i investicije u Ministarstvu Ivan Bošković.

Ministarstvo ekonomije / Biro za odnose s javnošću
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?