Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje sa sjednice Vlade Crne Gore

Objavljeno: 28.11.2014. 01:05 Autor: Biro za odnose s javnošću

Sjednica Vlade Crne Gore - kadrovi

Vlada Crne Gore, na 91. sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Milo Đukanović, utvrdila je Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima. Izmjene i dopune Zakona predlažu se u sklopu ukupnih aktivnosti na sprovođenju akcionog plana za realizaciju reformskih aktivnosti Ministarstva unutrašnjih poslova – Uprave policije u procesu evropskih i evroatlantskih integracija i ispunjavanju preporuka vezanih za poziv Crnoj Gori za članstvo u NATO-u, odnosno pristupanje Evropskoj uniji. Predloženim izmjenama i dopunama definisana su i precizirana ovlašćenja policijskih službenika, u cilju što efikasnijeg realizovanja policisjkih poslova. Istovremeno, predlog je usklađen sa Zakonikom o krivičnom postupku.

Vlada je utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim radio-difuznim servisima Crne Gore. Predložena rješenja imaju za cilj njegovo usklađivanje sa pravilima državne pomoći u oblasti javnih radio-difuznih usluga, jer se Crna Gora, u kontekstu harmonizacije sa pravnom tekovinom EU, obavezala da će u okviru pregovaračkog poglavlja 8 – Konkurencija, implementirati pravila o državnoj pomoći za javne emitere, saglasno Saopštenju EK. Predlogom zakona precizirana je definicija usluga od javnog interesa kada je u pitanju javni radio-difuzni servis i propisana obaveza vođenja odvojenog računovodstva za javne usluge.

Poštujući princip jednakosti svih građana i potrebu da se očuva i ojača položaj ranjivih društevenih grupa, Vlada je utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača. Izmjenama je odredjeno da se podaci na robi za određene proizvode ističu na Brajevom pismu, a vrsta ovih proizvoda, kao i način isticanja na Brajevom pismu propisaće se podzakonskim aktom Ministarstva ekonomije.

Vlada je utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akreditaciji kojim se nastavlja usaglašavanje sa evropskom regulativom iz ove oblasti, omogućava viši nivo saradnje sa akreditacionim tijelima drugih država i kompletira set obaveza koje slijede iz punopravnog članstva u Evropskoj kooperaciji za akreditaciju.

U sklopu redovnog monitoringa pregovaračkog procesa sa EU, Vlada je usvojila kvartalne izvještaje o realizaciji obaveza iz akcionih planova za 23. i 24. poglavlje za period jul – septembar 2014.

Vlada je prihvatila Studiju o saradnji sa naučnicima iz dijaspore u kojoj je analizirano postojeće stanje u ovoj oblasti, mjere za povratak istraživača iz dijaspore u Crnu Goru, kao i organizovanje Konferencije sa okupljanjem istraživača iz dijaspore u 2015. godini.

Razmatrajući aktuelnu situaciju na Univerzitetu Crne Gore, Vlada je zadužila Ministarstvo prosvjete i Sekretarijat za zakonodavstvo da, u saradnji sa predstavnicima Univerziteta, ubrzaju izradu Statuta Univerziteta koji treba uskladiti sa novim Zakonom o visokom školstvu. Takođe, Vlada je zadužila radnu grupu sastavljenu od predstavnika ministarstava prosvjete i finansija, kao i predstavnika Univerziteta, da u najkraćem roku sagleda pitanje finansiranja Univerziteta i pred vladu izađe sa sveobuhvatnom informacijom o trenutnom stanju i predlogom rješenja za održiv model finansiranja.

Vlada je u cilju stvaranja uslova za veću bezbijednost građana odgodila odlučivanje o Predlogu zakona o oružju. Tokom diskusije je iskazana potreba dodatnog šireg sagledavanja čitave oblasti koju tretira Predlog zakona o oružju.

Biro za odnose s javnošću

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?