Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpisan sporazum o saradnji između Crne Gore i Poljske u oblasti poljoprivrede

Objavljeno: 13.12.2014. 22:30 Autor: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja

MPRRMPRR

Unapređenje saradnje Crne Gore i Poljske u oblasti poljoprivrede, definisano memorandumom o saradnji koji je danas potpisan u Podgorici, ići će u pravcu povećanja robne razmjene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda između dvije zemlje, razmjeni iskustava i znanja između državnih, naučnih i obrazovnih institucija, poljoprivrednika i realizaciji konkretnih investicionih projekata.

Sporazum su u Vili Gorica potpisali ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof.dr Petar Ivanović i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Poljske Marek Savicki (Marek Sawicki). U pravcu konkretizovanja buduće saradnje među privrednicima dvije zemlje, potpisan je sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji između poljske kompanije POLMOT(proizvođača poljoprivredne mehanizacije URSUS) i AD Plodova CG.

Devetočlana delegacija Poljske, na čelu sa ministrom Savickim, boravi u trodnevnoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori. U sastavu delegacije su i predstavnici nekoliko kompanija iz oblasti agrara. Riječ je o uzvratnoj posjeti, nakon što je ministar Ivanović, sa saradnicima, boravio u zvaničnoj posjeti Poljskoj, početkom juna ove godine. Tom prilikom dogovoreno je intenziviranje saradnje dvije zemlje u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, kao i konkretni projekti na tom planu.

Ministar Ivanović je saopštio da je na sastanku sa kolegom Savickim i njegovim saradnicima, razgovarao o mogućnostima saradnje u oblastima nauke, istraživanja, obrazovanja, razmjeni iskustva i na nivou poljoprivrednih proizvođača i udruženja, kao i o jačanju robne razmjene između dvije zemlje. „Poljska je zemlja EU sa zavidnom poljoprivrednom proizvodnjom. Ima veliko iskustvo u mnogim sektorima koje je potrebno Crnoj Gori“, rekao je ministar Ivanović precizirajući da se govorilo o saradnji između savjetodavnih službi, veterinarskih i fitosanitarnih inspekcijskih organa, ali i na nivou poljoprivrednika i kompanija iz oblasti proizvodnje hrane.

MPRR

Dogovoreno je, kako je kazao ministar Ivanović, da se intenzivira razmatranje mogućnosti za nekoliko konkretnih projekti, od kojih je jedan pogon za sklapanje poljoprivredne mehanizacije. „Podsjećam da je Crna Gora bila korisnik robnog kredita Poljske i da su naši poljoprivrednici već bili u mogućnosti da oprobaju poljsku mehanizaciju. Smatramo da možemo ići na sljedeći tehnološki niv, odnosno da mehanizacija bude sklapana ovdje u Crnoj Gori, kako za potrebe naših poljoprivrednika, tako i onih iz zemalja regiona“, rekao je ministar Ivanović.

Na sastanku je dogovoreno da se u okviru „Dana Poljske“ u Crnoj Gori, upriliči posjeta crnogorskih poljoprivrednika toj zemlji. Fokus posjete bio bi voćarstvo, konkretno proizvodnja jabuka i malina.

Ivanović je izrazio nadu da će unapređenje saradnje sa Poljskom u oblasti poljoprivrede privući više investitora iz te zemlje u Crnu Goru.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Marek Savicki izrazio je zadovoljstvo produktivnom posjetom Crnoj Gori, i kazao da su imali priliku da se upoznaju sa nastojanjima crnogorskog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja da podigne poljoprivrednu proizvodnju na veći nivo, kao i sa aktivnostima na poljoprivrednim gazdinstvima i kompanijama. „Radujem se prilici da saradnju u ovoj oblasti podignemo na veći nivo, što će omogućiti potpisani sporazum. Ovaj dokument označava nastavak saradnje, ne samo u robnoj razmjeni, nego i oblasti nauke i tehnološkom smislu, ali i na planu poboljšanja direktnih kontakata između partnera iz dvije zemlje“, rekao je ministar Savicki. On je posebno istakao mogućnost saradnje u oblasti organske proizvodnje koja ima rastuće tržište u EU, a koja, kako je kazao, predstavlja važan potencijal i u Poljskoj i Crnoj Gori.

Ministar Savicki ocijenio je važnim da dvije zemlje nastave saradnju u okviru razmjene mladih poljoprivrednika i njihovih udruženja, ali i studenata i istraživača.

Savicki je pohvalio tempo i nivo koji je Crna Gora dostigla u procesu pregovora na putu ka EU, posebno u oblasti poljoprivrede. „Neće to biti lak put, i na njemu ćete imati jaku konkureciju. S druge strane to je velika šansa, tržište sa više od 500 miliona potrošača na kome svako od nas može naći svoju poziciju“, poručio je ministar Savicki.

Peredstavnici poljskog ministarstva poljoprivrede i privrednici iz te zemlje, prilikom posjete Crnoj Gori, posjetili su i poljoprivredne proizvođače sa područja Nikšića, među kojima su vlasnik najveće farme krava Aleksa Kostić, kao i kompaniju Goranović.

Izjava ministra Ivanovića nakon potpisivanja sporazuma o saradnji u oblasti poljoprivrede između Crne Gore i Poljske

Izjava ministra Savickog nakon potpisivanja sporrazuma o saradnji u oblasti poljor. između Crne Gore i Poljske

Kadrovi sa sastanka u Vili Gorica i press konferencije, Poljska,Crna Gora

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?