Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Izjava rukovodioca NCB Interpol Podgorica Dejana Đurovića povodom lišenja slobode grupe međunarodnih krijumčara oružja

Objavljeno: 18.12.2014. 21:10 Autor: Uprava policije
  
Uvaženi predstavnici medija, 

Službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova – Sektora kriminalističke policije su, u saradnji sa Agencijom za borbu protiv droge Sjedinjenih Američkih Država – DEA i Policijom Rumunije, u dužem periodu učestvovali u međunarodnoj akciji u kojoj su sprovođene mjere i radnje prema grupi međunarodnih krijumčara oružja, a koja je rezultirala lišenjem slobode ovih lica na našoj teritoriji. 

Naime, službenici crnogorske policije su, 15. i 16. decembra 2014. godine, postupajući po potjernici NCB Interpol Vašington, lišili slobode lica: 

- Kristijan Vintila (Cristian Vintila), starog 44 godine, državljanina Rumunije, 
- Virdžil Flaviou Georgesku (Virgil Flaviou Georgescu), starog 42 godine, državljanina Rumunije, i 
- Masimo Romanjoli (Massimo Romagnoli), starog 43 godine, državljanina Republike Italije. 

Ovim licima se optužnicom Okružnog suda – Južnog distrikta Nju Jork stavlja na teret da su kao međunarodni krijumčari oružja stvorili kriminalnu organizaciju u cilju prodaje velike količine vojnog oružja stranoj terorističkoj organizaciji – Revolucionarnim oružanim snagama Kolumbije (FARC), u cilju vršenja krivičnih djela ubistva na štetu američkih državljana u Kolumbiji. 

Vintila, Georgesku i Romanjoli su, kako im se optužnicom stavlja na teret, pokušali da prodaju vojno oružje, počevši od pištolja pa sve do raketnih bacača, licima za koja su vjerovali da su povezana sa terorističkom grupom. 

Kako je navedeno u međunarodnoj potjernici NCB Interpol Vašington, koja je raspisana na osnovu optužnice Okružnog suda – Južnog distikta Nju Jork, navedena lica su, u periodu od maja do oktobra ove godine, stvorila kriminalnu organiuzaciju radi prodaje oružja, uključujući mitraljeze i protivavionske topove, pritom znajući da je oružje namijenjeno organizaciji FARC i da će ga ova teroristička organizacija koristiti protiv SAD-a, odnosno za vršenje krivičnih djela ubistva američkih državljana i obaranje američkih letjelica. 

Vintila, Georgesku i Romanjoli se potražuju radi obezbjeđenja njihovog prisustva u krivičnom postupku koji se protiv njih vodi zbog optužbe da su počinili krivična djela zavjera radi ubijanja službenika i zaposlenih lica SAD-a i zavjera radi obezbjeđivanja materijalne podrške ili resursa za stranu terorističku organizaciju. 

Crnogorska policija je koordiniranu akciju radi lišenja slobode ova tri lica sprovodila više mjeseci, u stalnoj komunikaciji sa Odsjekom za specijalne operacije DEA u Vašingtonu, Kancelarijom DEA u Rimu i Policijom Rumunije. Aktivnosti crnogorske policije su na našoj teritoriji sprovođene u saradnji sa Vrhovnim državnim tužilaštvom – Odjeljenjem za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina i Višim sudom u Podgorici. 

Lica lišena slobode su privedena sudiji za istragu Višeg suda u Podgorici gdje im je rješenjem određen ekstradicioni pritvor. Aktivnosti u vezi sa njihovim izručenjem SAD-u su u toku. 

Uspješna realizacija ove međunarodne policijske akcije je još jedna potvrda da Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore ostvaruje profesionalnu i efikasnu međunarodnu policijsku saradnju, te da daje značajan doprinos u otkrivanju i suzbijanju najtežih krivičnih djela međunarodnog kriminala.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?