Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje sa sjednice Vlade Crne Gore

Objavljeno: 19.12.2014. 00:25 Autor: Biro za odnose s javnošću
    
Vlada Crne Gore, na 94. sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Milo Đukanović, usvojila je Pregovaračku platformu za vođenje pregovore sa ponuđačima koji su se javili na Javni poziv za dodjelu ugovora o koncesili za proizvodnju ugljovodonika u podmorju Crne Gore, što je finalni korak u ovoj fazi realizacije projekta. Vlada je već pripremila svu neophodnu zakonsku regulativu koja se primenjuje u ovoj industriji, uključujući i modele ugovora o koncesiji, čime je pregovaranje sa kompanijama svedeno na najmanju moguću mjeru. Kako je definisano Javnim pozivom, Vlada zadržava pravo da pregovara o uslovima sa ponuđačem(ima) o površini na koju se odnosi Ugovor, o trajanju različitih faza Ugovora, sadržaju obaveznog radnog programa i iznosu garancije u slučaju njegovog neispunjavanja, kao i o obavezama obuke za organe javne uprave i institucije u ovom sektoru. Nakon završetka pregovora, koji će trajati najduže do kraja februara 2015. godine, Vladi će biti dostavljen Izvještaj o tenderskom postupku sa predlogom Ugovora i predlogom Odluke o dodjeli koncesija, a konačnu odluku o dodjeli koncesija donijeće Skupština Crne Gore.

Vlada Crne Gore, utvrdila je Predlog zakona o stečaju i likvidaciji društava za osiguranje. Ovim zakonom, u skladu sa pravnom tekovinom EU, uređuju se način sprovođenja postupaka likvidacije i stečaja društava za osiguranje i filijala stranih društava za osiguranje, kao i prava i obaveze učesnika u tim postupcima. Tekst zakona usaglašen je sa Zakonom o osiguranju i Zakonom o stečaju, što će omogućiti transparentniji i precizniji postupak pred nadležnim sudom.

U cilju konsolidovanja javnih finansija lokalnih samouprava, Vlada je utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na nepokretnosti. Izmjene su usmjerene na povećanje prihoda od poreza na nepokretnosti, podizanjem donjeg limita za oporezivanje, kao i obezbjeđivanje prava opštinama da za određene kategorije nepokretnosti mogu propisati višu, odnosno nižu poresku stopu, u skladu sa svojom politikom - unapređenje turizma, poljoprivrede, građevinarstva i sl.

Na sjednici je utvrđen Predlog zakona o izmjeni Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, kojim je predviđeno povećanje stope doprinosa za zdravstveno osiguranje na teret poslodavca za 0,5 odsto. Povećanje stope doprinosa jedna je od neophodnih mjera čija primjena treba da rezultira podizanjem kvaliteta zdravstvenih usluga i boljom zaštitom zdravlja osiguranika.

Vlada je utvrdila Predlog zakona o izmjenama Zakona o taksama na pristup određenim uslugama od opšteg interesa i za upotrebu duvanskih proizvoda i elektroakustičnih i akustičnih uređaja. S obzirom na to da je važeći Zakon privremenog karaktera, izmijenjenim odredbama predlaže se produženje njegove primjene, čime će se obezbijediti 1 mil. eura dodatnih prihoda na godišnjem nivou.

Predlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o energetici, koji je Vlada utvrdila, uvodi se djelatnost trgovine biogorivima, čime se eliminiše dosadašnja biznis barijera, jer važećim propisom nijesu definisani zakonski uslovi za obavljanje ove djelatnosti. Takođe, izmjenama se proširuju i ovlašćenja tržišnog inspektora u kontroli maloprodajnih cijena i uvodi se mogućnost sankcionisanja energetskih subjekata.

Utvrđen je i Predlog zakona o izmjenama zakona o integrisanom sprječavanju i kontroli zagađivanja životne sredine. U cilju poboljšanja važećih rješenja koja su se u implementaciji pokazala nedovoljno praktičnim ili neprimjenjivim, izmjenama je predviđeno produženje roka za pribavljanje integrisane dozvole do 1. januara 2020. godine.

Na današnjoj sjednici utvrđeni su i predlozi zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama, Zakona o divljači i lovstvu i Zakona o vodama.


Biro za odnose s javnošću
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?