Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje sa sjednice Vlade Crne Gore

Objavljeno: 26.12.2014. 03:48 Autor: Biro za odnose s javnošću

Video: Sjednica Vlade Crne Gore - kadrovi

U sklopu reforme pravosudnog sistema, Vlada Crne Gore, na 95. sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Milo Đukanović, utvrdila je predloge Zakona o sudovima i Zakona o Sudskom savjetu i pravima i dužnostima sudija.

Zakon o sudovima donosi donosi značajne novine, kao što su uvođenje prekršajnog sistema u redovno sudstvo, osnivanjem sudova za prekršaje i Višeg suda za prekršaje, kao i reorganizacija privrednih sudova, tako da se osniva jedan Privredni sud u Podgorici za teritoriji Crne Gore, a prestaje sa radom Privredni sud u Bijelom Polju. Posebno značajna organizaciona novina je centralizacija nadležnosti za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, ratnih zločina i terorizma u jednom specijalnom odjeljenju u Višem sudu u Podgorici, što će omogućiti efikasnije vođenje krivičnih postupaka za najteža krivična djela i specijalizaciju sudija. Vlada je ocijenila da će novi zakon, čije donošenje je predviđeno Akcionim planom za pregovaračko poglavlje 23, rezultirati efikasanijim i racionalnijim radom sudova, a sve u cilju jačanja nezavisnosti pravosuđa koja čini osnovni aspekt vladavine prava.

Novim Zakonom o Sudskom savjetu i pravima i dužnostima sudija uspostaviće se jedinstven sistem izbora sudija na nivou Crne Gore, a na osnovu postupka koji je transparentan i zasnovan na zaslugama. Predviđeno je uvođenje i sistema periodičnog ocjenjivanja rada sudija i napredovanja na osnovu rezultata rada, uređenje postupka trajnog upućivanja sudije iz jednog u drugi sud na dobrovoljnoj osnovi, a bićei revidiran i postupak disciplinske odgovornosti sudija.

Vlada je utvrdila Predlog Zakona o oružju i usvojila je Komparativnu analizu postupaka optuživanja i presuda za krivična djela nastala zloupotrebom oružja. U objedinjenoj raspravi o ovoj temi Vlada je konstatovala da je društvena opasnost od krivičnih djela nastalih zloupotrebom oružja u porastu i da to u značajnoj mjeri ugrožava bezbijednosni ambijent, opštu i pojedinačnu sigurnost građana. Na osnovu podataka dobijenih od sudske vlasti Vlada je ocijenila da je kaznena politika sudstva za ova krivična djela neadekvatna stepenu društvene opasnosti. U tom smislu, Vlada zahtijeva od organa za sprovođenje zakona da, u okviru svojih ovlašćenja, preduzmu sve neophodne mjere kako bi se odlučno suzbila zloupotreba oružja.

Na sjednici je utvrđen Prijedlog zakona o dopuni Zakona o eksproprijaciji kojim se uvodi mogućnost brže i potpune realizacije javnog interesa, tako što stupanjem na snagu odluke o proglašenju javnog interesa država postaje vlasnik nepokretnosti i korisnik eksproprijacije može odmah ući u posjed. Sa druge strane ovom normom štiti se i interes vlasnika, tako da on nije doveden u nepovoljniji položaj od onog koji je imao prije eksproprijacije.

U cilju usklađivanja crnogorskog poreskog sistema sa pravnom tekovinom EU i uklanjanja biznis barijera, Vlada je utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o porezu na dodatu vrijednost. U cilju unapređenja investicionog ambijenta i konkurentnosti crnogorske ekonomije, predloženo je uvođenje poreskih olakšica za investicije u visokiom turizmu, za izgradnju hotela sa pet i više zvjezdica, kao i za investicije u izgradnji i opremanju objekata za proizvodnju električne energije. Pored ostalog, predloženo je i da usluge igara na sreću budu oslobodjene od plaćanja poreza na dodatu vrijednost.

Utvrđen je i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poreskoj administraciji koji treba da dovede do poboljšanja poreske discipline i odnosno efikasnije naplate poreza i drugih dažbina, što će usloviti i veći priliv sredstava u Budžetu.

U cilju unapređenja ambijenta za postizanje razvojnih ciljeva u strateškim privrednim granama, Vlada je utvrdila Predlog zakona o dopuni Carinskog zakona, kojim će se omogućiti oslobađanje od plaćanja carine na opremu i materijal za izgradnju i opremanje hotela sa pet i više zvjezdica, energetskih objekata i prerađivačkih kapaciteta u poljoprivredi

U okviru kadrovskih pitanja, Vlada je razriješila dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Bora Vučinića, zbog podnošenja ostavke. Mirjana Milić razriješena je dužnosti Zaštitnika imovinsko - pravnih interesa Crne Gore, zbog isteka mandata, a na ovu funkciju imenovana je Draganu Đurović, sudiju Višeg suda u Podgorici.

Na današnjoj sjednici Vlada je utvrdila i predloge Zakona o porezu na kafu, Zakona o vinu, Zakona o kinematografiji i Zakona o patentima, kao i predloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o volonterskom radu, Zakona o jahtama i Zakona o identifikaciji i registraciji životinja.

Biro za odnose s javnošću

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?