Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Održana deveta sjednica Savjeta za zaštitu od diskriminacije

Objavljeno: 27.12.2014. 00:25 Autor: Biro za odnose s javnošću

Na danas održanoj sjednici Savjeta za zaštitu od diskriminacije, kojom je predsjedavao potpredsjednik Vlade i predsjednik Savjeta Igor Lukšić, razmatrana su pitanja profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja lica sa invaliditetom i predlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije lica sa invaliditetom.

Savjet je ocijenio da su u pogledu rehabilitacije i zapošljavanja lica s invaliditetom ostvareni određeni preduslovi, uz konstataciju da u narednom periodu treba pokrenuti kontinuirani dijalog i procijeniti način kako bi se iznos sredstava pod okriljem Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom bolje iskoristio, a namjenska sredstva uvećala.

Savjet je takođe pružio punu podršku donošenju novog Zakona o zabrani diskriminacije osoba sa invaliditetom, u smislu kreiranja normativnih rješenja koja će sistemski unaprijediti tu oblast, u punoj korelaciji sa postojećim zakonskim okvirima. U tom kontekstu, sugerisano je da se pokrene diskusija svih aktera o ključnim pitanjima iz te oblasti, uvažavajući međunarodne standarde i aktuelni trend unapređenja položaja lica s invaliditetom u crnogorskom društvu.

Savjet je na današnjoj sjednici najoštrije osudio i napade na LGBTIQ Socijalni centar i pozvao državne organe da se sa više profesionalne pažnje posvete rješavanju tih slučajeva. U cilju kompleksnijeg sgledavanja te problematike, Savjet je zaključio da na narednu sjednicu pozove direktora Uprave policije, kako bi se diskutovalo o toj temi i zajednički definisao set mjera u cilju unapređenja ambijenta i bezbjednosti LGBT osoba.

Zbog prethodno zakazanih obaveza članova/ica Savjeta, sjednica je prekinuta i biće nastavljena 12. januara 2015. godine.

Biro za odnose s javnošću

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?