Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Susret Gvozdenović-Lange: Dogovorene aktivnosti za otvaranje pregovora o poglavlju 27

’’Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Vlada Crne Gore posebnu pažnju u pregovorima sa Evropskom unijom posvećuju poglavlju 27, s obzirom na kompleksnost pitanja koje to poglavlje obuhvata - istakao je ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović, na današnjem sastanku sa šefom Odjeljenja za Crnu Goru u Direktoratu za proširenje Dirkom Langeom. Osvrnuvši se na značaj tog poglavlja, ministar je istakao da su u Vladi dogovorene zajedničke aktivnosti koje će ubrzati napore da se pregovori za to poglavlje otvore tokom naredne godine’’. 

U fokusu razgovora bili su dalji koraci u procesu ispunjavanja početnog mjerila za otvaranje poglavlja 27 – Životna sredina i klimatske promjene. Sagovornici su razmijenili informacije o dosadašnjim i planiranim aktivnostima, uz ocjenu da je veoma važno nastaviti procese koje podrazumijeva početno mjerilo, te koordinirano i sinergetski djelovati sa ostalim institucijama, u čijoj nadležnosti su pitanja iz ove oblasti. U tom kontekstu, apostrofirana je potreba jačanja administrativnih i drugih kapaciteta, koji će omogućiti kvalitetnije i efikasnije ispunjavanje obaveza Crne Gore.

S tim u vezi, utvrđena je dinamika izrade strateških i drugih dokumenata i njihovog dostavljanja Evropskoj komisiji, koji predstavljaju uslov za otpočinjanje pregovora. Imajući u vidu kompleksnost dokumenata čija izrada je u toku ili će ubrzo otpočeti, na sastanku je dogovoreno da se u kratkom roku, posredstvom Delegacije EU u Crnoj Gori obezbijedi ekpertska pomoć u izradi tih dokumenata.

Sagovornici su se osvrnuli i na potrebu zaštite prostora ulcinjske Solane, uz konstataciju ministra Gvozdenovića da su u posljednje vrijeme intenzivirane aktivnosti na zaštiti tog lokaliteta, te da je u koordinaciji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja i Upravom za inspekcijske poslove, formiran zajednički tim u čijem fokusu će biti sva pitanja od značaja za rješavanje tog problema. Načelno je dogovorena zajednička posjeta Solani sa predstavnicima Evropske komisije tokom njihove posjete Crnoj Gori u junu ove godine.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma / Biro za odnose s javnošću
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?