Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje sa sjednice Vlade Crne Gore

Objavljeno: 27.02.2015. 01:08 Autor: Biro za odnose s javnošću
 
Vlada Crne Gore, na 101. sjednici kojom je predsjedavao potpredsjednik Duško Marković, razmotrila je i usvojila Izvještaj o sprovođenju Petog godišnjeg nacionalnog programa Crne Gore u periodu intenziviranih i fokusiranih razgovora sa NATO. Vlada je ocijenila da realizacija Programa teče planiranom dinamikom i Crna Gora uspješno i na vrijeme realizuje zadatke u finalnoj fazi priključenja NATO-u. U narednom periodu Crna Gora će nastaviti sa implementacijom postavljenih prioriteta s namjerom da, do završetka ovog ciklusa MAP, u potpunosti realizuje preuzete obaveze, kako bi potvrdila svoju spremnost da bude uspješna, posvećena i kredibilna članica Alijanse.

Vlada je usvojila Drugi polugodišnji izvještaj o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u Evropsku uniju za period jul - decembar 2014. godine. U izvještajnom periodu, kroz intenzivan dijalog sa evropskim partnerima, definisane su konkretne aktivnosti koje je potrebno sprovesti u interesu bržeg napretka na putu ka EU, prevashodno posredstvom adaptacije akcionih planova u poglavljima 23 i 24 - kao poglavljima od ključnog značaja za ukupni uspjeh pregovaračkog procesa. Fokus ostaje jačanje institucija u pravcu efikasnijeg ispunjavanja ciljeva i zadataka evropske agende, sa akcentom na sprovođenju usvojenih zakonskih propisa u oblasti pravosuđa i obezbjeđenju preduslova za dalji ekonomski rast.

U okviru procesa usaglašavanja nacionalnog zakonodavstva sa legislativom EU, Vlada je utvrdila predloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stočarstvu i Zakona o zaštiti dobrobiti životinja. Donošenje ovih zakona je jedan od uslova za ispunjavanje mjerila za otvaranje pregovora u Poglavlju 12 – bezbjednost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika.

Takođe, na sjednici je usvojena Informacija o Okvirnom sporazumu između Vlade Crne Gore i Evropske komisije o pravilima za sprovođenje finansijske pomoći Unije u okviru Instrumenta pretpristupne podrške za period 2014-2020. Okvirni sporazum predstavlja osnov za korišćenje sredstava koja su Crnoj Gori dostupna kroz Ipu II i odnosi se na cjelokupni sedmogodišnji period i na svih 5 oblasti politike.

U sklopu realizacije ciljeva zadatih Programom ekonomskih reformi Vlada je usvojila predloge mjera koje su dostavila ministarstva finansija, ekonomije i rada i socijalnog staranja.

Razmatrajući Informaciju Ministarstva zdravlja o razlozima hitne nabavke nedostajućih količina ljekova, shodno zahtjevu Zdravstvene ustanove Montefarm, Vlada je dala sglasnost za hitnu nabaku ljekova u skladu sa priloženom specifikacijom u iznosu od 1.502.607eura, a u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Na sjednici je verifikovan zapisnik o zaključcima Vlade donijetim 25. februara 2015. godine, bez održavanja sjednice, na osnovu pribavljenih saglasnosti većine članova Vlade, u skladu s članom 10 Uredbe o Vladi Crne Gore. Ovim zaključcima je utvrđen Amandman na Predlog zakona o Državnom tužilaštvu i povučen iz skupštinske procedure Predlog zakona o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola.

Saopštenje sa sjednice Vlade Crne Gore
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?