Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Lange u posjeti poljoprivrednim gazdinstvima u nikšićkoj opštini: Rast kvaliteta i konkurentnosti – glavni adut u osvajanju novih tržišta

MPRR MPRR

Napredak Crne Gore u oblasti poljoprivrede je uočljiv, ali treba nastaviti sa razvojem i usvajanjem standarda u proizvodnji hrane, jer je dostizanje konkuretnosti potrebne za tržište EU vrlo zahtjevan posao - ocijenio je šef Odjeljenja za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za proširenje Evropske komisije Dirk Lange, nakon obilaska više crnogorskih poljoprivrednih proizvođača.

Gospodin Lange prihvatio je poziv ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja prof.dr Petra Ivanovića da tokom zvanične posjete posjete Crnoj Gori, povodom sastanka Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost, obiđe i nekoliko poljoprivrednih proizvođača. On je sa ministrom Ivanovićem obišao proizvođače voća, mlijeka, mesa i jaja sa područja Nikšića. Cilj je bio da visoki predstavnik EK, zadužen za praćenje evropskih integracija Crne Gore, na terenu sagleda pomake u toj oblasti, strukturu poljoprivredne proizvodnje u našoj zemlji, kao i mogućnosti za njeno dalje unapređenje.

Gospodin Lange je prije godinu dana, prvi put imao priliku da na terenu upozna poljoprivrednu proizvodnju u Crnoj Gori, tokom obilaska domaćinstava na sjeveru zemlje, koje je, takođe, organizovalo Ministarstvo poljoprivrede. “Ove godine vidio sam neke druge poljoprivrednike, i svakako farme krava i živinarsku koju sam obišao su naprednije nego one koje sam ranije imao prilike da obiđem”, kazao je Lange, dodajući da dostizanje nivoa konkuretnosti potrebnog za tržište EU nije lak posao.

Razgovor sa ministrom Ivanovićem i posjeta poljoprivrednicima, prema riječima gospodina Langea, promijenili su njegovo stanovište o budućim pravcima razvoja ove oblasti u Crnoj Gori. “Iako je moje stanovište bilo da treba ići samo sa ukrupnjavanjem i većom proizvodnjom, ministar me je ubijedio, činjenicama, da se treba fokusirati na kvalitet, jer imate male farme i ograničene zemljišne resurse. Definitivno, razvoj crnogorske poljoprivrede treba da ide u pravcu poboljšanja kvaliteta, koji treba da bude glavni adut u pronalaženju tržišnih niša. Kada kažem kvalitet, tu mislim i na organsku proizvodnju, ali i na kvalitet u cijelom lancu, od primarne poljoprivredne proizvodnje, do prodaje i plasmana”, kazao je Lange.

MPRRMPRR

On je kazao da će EU imati razumijevanja za koncept razvoja crnogorske poljoprivrede u skladu sa njenim nacionalnim specifičnostima. Zajednička poljoprivredna politika EU daje okvirne smjernice za sve zemlje, ali svaka od njih može da gaji različitosti, koje treba da se uklope u taj okvir. Razlike se prihvataju i Crna Gora treba da nađe svoje mjesto u poljoprivredi EU. “Kao i za oblast vladavine prava, i za poljoprivredu je najbitnije da se stvari odrade i na terenu. Za rezultate na planu usvajanja standarda u proizvodnji hrane i postizanje veće konkurentnosti treba vremena, zato treba raditi na tome što prije”, ocijenio je Lange.

Upravo su rast kvaliteta proizvoda, poboljšanje konkuretnosti kroz smanjenje troškova proizvodnje i usvajanje standarda glavni motivi poljoprivrednih proizvođača koje je predstavnik EK posjetio na području nikšićke opštine.

Ministar Ivanović izrazio je zadovoljstvo što je gospodin Lange prihvatio poziv da posjeti neke od poljoprivrednika, posebno zbog toga što primarni razlog posjete Langea Crnoj Gori nije bila poljoprivreda. “Drago mi je što je našao vremena da posjeti proizvođače sa područja Nikšića, jer ovdje ima šta da vidi, poljoprivrednike koji su posljednjih godina dosta napredovali. Korak po korak bilježimo pomake u količini i kvalitetu, mislim da je to ono što se cijeni od strane EU. Mnogo toga, posebno standardi se ne mogu usvojiti odjednom, ali mislim da smo dobro trasirali generalnu politiku razvoja fokusiranu na kvalitet”, rekao je Ivanović.

Ivanović je rekao i da se crnogorska poljoprivreda nalazi u fazi ozbiljnijeg razvoja, čemu će pomoći i aktuelni IPARD like projekat podrške. “Veliko je interesovanje ljudi da počnu da se bave poljoprivredom. Sa IPARD like projektom nećemo spriječiti nikoga da se oproba u poljoprivredi, ali sve je teže krenuti od početka, ne zbog volje ministra, nego zahtjevnih standarda. Proizvođači koji su godinama radili na standardima predstavljaju dobar primjer, kako treba gledati u budućnost i kako se možemo izboriti sa konkurencijom”, rekao je ministar. Ivanović je dodao i da se na polju usvajanja novih zakona u oblasti poljoprivrede i bezbjednosti hrane ide u pravom smjeru, ka otvaranju pregovora u sva tri pregovaračka poglavlja.

Posjeta šefa Odjeljenja za Crnu Goru u Generalnom direktoratu EK za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Dirka Langea i ministra poljoprovrede i ruralnog razvoja Petra Ivanovića poljoprivrednicima u Nikšiću - kadrovi

 

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja / Biro za odnose s javnošću


 

 

 

 

 

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?