Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Kavarić u Beogradu: Podsticati ekonomsku saradnju dvije zemlje

Objavljeno: 03.03.2015. 01:30 Autor: Ministarstvo ekonomije/Biro za odnose s javnošću
Tri ključna polja saradnje Crne Gore i Srbije su infrastruktura, saobraćaj i energetika, kazao je ministar ekonomije Vladimir Kavarić na konferenciji za novinare u Beogradu, povodom potpisivanja protokola sa Drugog zasijedanja Mješovite komisije za ekonomsku saradnju dvije države.

Ministar Kavarić je naglasio da je riječ o projektima regionalnog značaja, koji podstiču konkurentnost naših zemalja.

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Željko Sertić, koji je kopredsjedavajući Komisije u ime srpske strane, naglasio je da su na sjednici Mješovite komisije konstatovani dobri bilateralni odnosi i da u narednom periodu saradnju treba intenzivirati i raditi na njenom daljem unapređenju, posebno kroz redovna zasijedanja Mješovite komisije kao osnove za jačanje ekonomskih odnosa dvije države.

Zasijedanjem Mješovite komisije obuhvaćeno je međusobno informisanje o privrednoj situaciji dvije zemlje, kao i analiza bilateralne trgovinsko-ekonomske saradnje sa predlozima za njeno unapređenje u oblastima turizma, informaciono-komunikacionh tehnologija (IKT), saobraćaja, poljoprivrede, zaštite životne sredine, energetike, te regionalne i prekogranične saradnje.

Konstatovano je da postoje brojne mogućnosti na obje strane za unapređenje trgovinske saradnje i bilateralnih ulaganja, a sporazumi između dvije vlade o ekonomskoj saradnji i o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja pružaju dobar institucionalni okvir za promociju i zaštitu investitora iz obje zemlje da pokrenu poslovne inicijative i osnivaju zajedničke kompanije ili druge oblike zajedničkih projekata.

Dogovoreno je da obje strane pruže podršku svojim poslovnim zajednicama, javnim i privatnim preduzećima, da istraže mogućnosti za saradnju i za osnivanje mješovitih preduzeća u dogovorenim oblastima saradnje. U tom kontekstu, razmijenjene su informacije o ekonomskom i investicionom ambijentu u dvijema državama, uz podatke o investicionim podsticajima i zastiti investicionih ulaganja.

Protokolom je predviđeno i da se treće zasijedanje Mješovite komisije održi u Crnoj Gori.

Ministarstvo ekonomije/Biro za odnose s javnošću
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?