Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Ivanović u Briselu: Crna Gora korak bliže otvaranju pregovora u oblasti poljoprivrede

Objavljeno: 03.03.2015. 20:54 Autor: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja

MPRRMPRR

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanović započeo je radnu posjetu Briselu susretom sa komesarom za poljoprivredu i ruralni razvoj Filom Hoganom (Phil Hogan). “Potvrđujem da je cilj u 2015. godini otvaranje pregovora u poglavlju 11 – Poljoprivreda i ruralni razvoj” saopštio je komesar Hogan nakon što ga je ministar Ivanović upoznao sa situacijom oko ispunjenja početnih mjerila.

Ivanović se zahvalio komesaru i članovima njegovog kabineta na dosadašnjoj tijesnoj saradnji i kontinuiranoj podršci. “Imamo odličnu saradnju sa vašim timom. Očekujemo razumijevanje za specifičnosti crnogorske poljoprivrede i proces prilagođavanja EU standardima kroz dozvoljene oblike derogacije” – istakao je Ivanović. Komesar Hogan kao ključnu kariku daljeg razvoja ovog sektora ističe višestruki značaj udruživanja poljoprivrednika, razvoj organske poljoprivrede i obuku poljoprivrednih proizvođača. Ministar Ivanović se saglasio sa značajem udruživanja poljoprivrednika, i napomenuo da je Vlada Crne Gore još 2013. godine usvojila Zakon o kooperativama i dostavila ga Skupštini Crne Gore na usvajanje. Razgovarano je o razvoju registara zemljišta, organizaciji zajedničkog tržišta i mogućem uključivanju Crne Gore u inicijativama EU u susret Lisabonskoj konferenciji.

Direktora za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za politiku susjedstva i proširenje Žana Erika Pakea (Jean Eric Paquet) Ivanović je upoznao sa aktivnostima u ispunjenju otvarajućih mjerila u poglavljima 11, 12 i 13. On je izrazio očekivanja da se procedura za otvaranje pregovora pokrene odmah po potvrdi ispunjenja početnih mjerila. Pake je izrazio zadovoljstvo susretom i visokim stepenom posvećenosti Ministarstva poljoprivrede pregovaračkom procesu. Pake je istakao da poljoprivredu smatra jednim od prioritetnih sektora, dodavši da u narednom periodu treba nastaviti sa finalizaciom procesa akreditacije IPARD programa, procesom edukacije i pripreme poljoprivrednih proizvođača za ulazak u EU. Ivanović je istakao da je jedan od ciljeva Ministarstva poljoprivrede transformacija ovog sektora u agro-biznis, kreiranje kooperativa i dalji razvoj tržišno orjentisane poljoprivredne proizvodnje. Pake je okarakterisao crnogorsku poljoprivredu kao veoma perspektivnu i izrazio punu podršku procesu otvaranja pregovora.

MPRRMPRR

Tokom susreta sa ministrom Ivanovićem, šef Jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za politiku susjedstva Dirk Lange zahvalio se na nedavnoj prilici da posjeti crnogorske poljoprivredne proizvodjače. Dodatno, on izrazio je zadovoljstvo aktivnostima i ostvarenim rezultatima u sektoru voda, i zahvalio se na dostavljnoj Strategiji aproksimacije za ovu oblast. Ivanović je potvrdio punu posvećenost procesu pregovora i ispunjenju mjerila u sva tri poglavlja u oblasti poljoprivrede, i implementaciji okvirne i pojedinačnih direktiva u oblasti voda.

Sa Belgijom početak konstuktivne saradnje 

Ministar Ivanović susreo se i sa Federalim ministrom poljoprivrede Belgije Vilijem Borsusom (Willy Borsus).  Dogovorena je konkretna saradnja u oblasti organske poljoprivrede, proizvodnje povrća, sistema praćenja životinja od farme do finalnog proizvoda i povećanja produktivnosti krava. “Imali smo veoma sadržajan sastanak sa konkretnim predlozima buduće saradnje. Akcenat smo stavli na pitanja bezbjednosti hrane” istakao je Borsus i dodao da su podjednako bitni procesi edukacije, istraživanja i promocija poljoprivrednih proizvoda u čemu Belgija ima veliko iskustvo. “Sastanak sa ministrom Borsusom može se posmatrati kao početak konstruktivne bilateralne saradnje. Iskustvo Belgije u dizajnu, pakovanju, promociji, modaliteti saradnje poljoprivrednih prozivođača, kao i model praćenja životinja od farme do finalnog proizvoda su veoma specifični i efikasni” istakao je Ivanović i izrazio nadu da se makar jedan dio navedenog što prije prenese u Crnu Goru.


MPRRMPRR

Podrška u obuci i primijenjenim istraživanjima 

Sa potpredsjednicom Euro-consulting group Sabinom Laruel (Sabine Laruelle) ministar Ivanović  dogovorio je saradnju u oblasti istraživanja, promocije, diverzifikacije kroz mjere ruralnog razvoja i lakšeg pristupa crnogorskih proizvoda EU tržištu. Predstavnica Valonske Agencije za izvoz i strane investicije Milena Gvozden istakla je mogućnost korišćenja raspoloživih alata, pomoći koje pružaju programi TAIEX i TWINING, čime bi se formalizovala saradnja između Agencije i Ministarstva poljoprivrede u oblastima na koja se odnose sva tri pregovaračka poglavlja. U okviru bilateralnog dijela, ministar Ivanović susreo se sa direktorom britanske kompanije BASIS Robom Simpsonom. Razgovarno je o mogućoj saradnji u oblasti sertfikacije i monitoringa sredstava zaštite bilja, ispitivanje kvaliteta vode, zemljišta i vazduha. Razmotrena je mogućnost zajedničke realizacije Programa obuke i Programa redovne kontrole i zaštite bilja. “Iskustvo privatnog sektora, kompanija koje realizuju svoje aktivnosti u više evropskih zemalja smatramo veoma značajnim. Kroz percepciju specifičnosti različitih sistema upravljanja, kontrole i implementacije ovakvih Programa možemo doći do adekvatnog rješenja i za Crnu Goru” kazao je Simpson.

MPRRMPRR

 

Video: Kadrovi sa sastanaka tokom prvog dana posjete ministra Ivanovića Briselu

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?