Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ambasador Pejović u Briselu: Poglavlja 23 i 24 - orijentir budućih aktivnosti u procesu pristupanja Crne Gore EU

MVPEIDržavni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač Aleksandar Andrija Pejović održao je danas u Briselu neformalni sastanak sa članovima Radne grupe za proširenje u Savjetu Evropske unije (KOELA) i predstavnicima Evropske komisije.

Radnu grupu čine predstavnici država članica, koji neposrednim praćenjem i usmjeravanjem toka pregovaračkog procesa predstavljaju ključne saradnike Crne Gore u procesu pristupanja EU.

Govoreći u ime Evropske komisije, šef Odjeljenja za Crnu Goru u EK Dirk Lange je pohvalio dosadašnji napredak Crne Gore u pregovorima o pristupanju. “Napredak postignut u Crnoj Gori dokaz je da politika proširenja funkcioniše onda kada postoji odgovarajuća politička klima. Crna Gora je veoma dobar primjer u tom smislu,” naveo je Lange.

Predstavnici država članica EU izrazili su interesovanje za nivo javne podrške za pristupanje Crne Gore EU, proces reforme javne uprave i razvoja ljudskih resursa, kao i budući položaj i konkurentnost crnogorske privrede na zajedničkom evropskom tržištu. Pohvalili su stabilan napredak u ispunjavanju obaveza iz procesa pristupanja EU i iznijeli očekivanje da će se u narednom periodu nastaviti sa rezultatima u praksi. U tom kontekstu, prenijeli su podršku država članica za nastavak dobre dinamike pristupanja Crne Gore EU.

Na sastanku su razmijenjene informacije o toku pregovaračkog procesa, sa fokusom na buduće aktivnosti u oblastima vladavine prava i ekonomskog upravljanja. Ambasador Pejović je upoznao sagovornike sa ostvarenim napretkom, uz osvrt na šesnaest otvorenih pregovaračkih poglavlja. Takođe, pružio je presjek stanja u okviru ostalih pregovaračkih poglavlja, istakavši unutrašnju spremnost Crne Gore za otvaranje još sedam poglavlja u ovoj godini. U okviru teme posvećene vladavini prava, sumirani su zaključci nedavnog sastanka predstavnika Crne Gore i Evropske komisije u Podgorici i razmijenjena mišljenja o tome što se postiglo inoviranjem akcionih planova za 23. i 24. poglavlje.

Ambasador Pejović je istakao da poglavlja 23. i 24. predstavljaju srž pregovaračkog procesa, i u tom kontekstu, ostaju orijentir svih budućih aktivnosti u nastavku pristupanja Crne Gore EU. Informisao je predstavnike država članica o realizaciji aktivnosti iz akcionih planova, istakavši da je zakonodavni dio planova skoro završen i da sada predstoji ostvarivanje daljeg napretka na terenu. U tom smislu, naglasio je da će ova godina biti posvećena ostvarivanju mjerljivih rezultata u praksi, a prije svega stvaranju neophodnih uslova za uspostavljanje i funkcionisanje budućeg Specijalnog državnog tužilaštva i Agencije za antikorupciju.

Predmet razgovora je bilo i ekonomsko upravljanje, gdje su razmijenjena mišljenja o usvajanju prvog Ekonomskog plana reformi za period 2015- 2017. Ambasador Pejović je predstavio ekonomske pokazatelje, istakavši da Crna Gora vodi fiskalnu politiku u pravcu smanjenja tekuće potrošnje i uz povećanje ulaganja u infrastrukturu.

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija / Biro za odnose s javnošću
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?