Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Lukšić u sjedištu UN: Vlada Crne Gore odgovoran partner Svjetskoj organizaciji u suočavanju sa savremenim izazovima

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić započeo je višednevnu posjetu Njujorku, susretom sa predsjedavajućim Generalne Skupštine UN Samom Kutesom.

U razgovoru sa Kutesom razmijenjena su mišljenja o aktuelnim globalnim kretanjima i potrebi efikasnog djelovanja Svjetske organizacije u suočavanju sa savremenim izazovima. Potpredsjednik Lukšić je iskazao opredjeljenje crnogorske Vlade da nastavi da pruža doprinos i bude odgovoran partner u naporima koji se preduzimaju na globalnom planu.

MVPEISagovornici se saglasili da su predstojeća Konferencija o finansiranju za razvoj, Samit o post-2015 razvojnoj agendi i Klimatski samit događaji čiji će ishod opredijeliti kvalitet odgovora međunarodne zajednice na aktuelne izazove. U tom kontekstu, Lukšić je prenio čvrstu podršku Crne Gore postizanju međunarodnog sporazuma o klimatskim promjenama i istakao snažnu posvećenost održivom razvoju, na čijim se osnovama temelji razvojna politika Vlade.

Crnogorski šef diplomatije je takođe održao predavanje na Međunarodnom institutu za mir, na temu ‘Ostvarenje mira i bezbjednosti putem regionalne saradnje – viđenje male države’.

Predavanje je bila prilika da potpredsjednik Lukšić prezentira predstavnicima diplomatskog kora, UN sekretarijata, akademskoj zajednici i medijima, aktivnosti Crne Gore u okviru regionalnih organizacija i inicijativa i viđenje kako najbolje iskoristiti regionalne mehanizme u cilju uspostavljanja adekvatnog odgovora na aktuelne i buduće izazove međunarodne zajednice, posebno one koji se odnose na mir i bezbjednost.

Crnogorski šef diplomatije se u obraćanju osvrnuo na ulogu malih država unutar UN sistema, ukazujući na benefite regionalne saradnje kao sve prisutnijeg vida djelovanja pod okriljem Organizacije i paralelno uz rad njenih organa i specijalizovanih agencija. On je ukazao na njihovu sve značajniju ulogu u prevenciji i razrješenju konflikata, te istakao značaj mirnog rješenja sporova i veće upotrebe diplomatskih sredstava, posebno medijacije.

„Crna Gora je članica Grupe prijatelja medijacije i intenzivno učestvuje u Inicijativi za medijaciju na Mediteranu, u okviru koje ćemo naredne godine biti domaćini godišnje konferencije“, kazao Lukšić. „Posvećeni smo ispunjavanju integracione agende i sveobuhvatnim reformama u oblasti ekonomije, ljudskih prava i vladavine prava, kao i daljoj saradnji sa regionalnim partnerima i organizacijama. Uvjereni smo da time doprinosimo kako dugoročnom miru i stabilnosti regiona, tako i ekonomskom rastu i boljitku crnogorskih građana“, zaključio Lukšić.

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija / Biro za odnose s javnošću
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?