Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje sa sjednice Vlade Crne Gore

Objavljeno: 19.03.2015. 03:13 Autor: BIRO ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU
  

Vlada Crne Gore održala je u srijedu, 18. marta 2015. godine, 104. sjednicu kojom je predsjedavao predsjednik Milo Đukanović. Na početku sjednice presjednik Đukanović izrazio je zadovoljstvo izborom Zorice Kovačević, Budimira Šegrta, Zorana Pažina, Pavla Goranovića i Predraga Boškovića za članove Vlade Crne Gore i poželio im uspješan rad u realizaciji strateških političkih ciljeva. Predsjednik je naglasio da su novoizabrani ministri svojim dosadašnjim profesionalnim i političkim angažmanom dokazali da posjeduju kapacitet za ispunjavanje vrlo zahtjevnih zadataka i izrazio spremnost da im pruži punu podršku u preuzimanju obaveza i vođenju resornih ministarstava.

Vlada je utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda. Predlog Zakona pripremljen je u cilju dalje harmonizacije sa propisima Evropske unije i usklađivanja sa direktivom koja propisuje nova tekstualna upozorenja o štetnosti upotrebe duvanskih proizvoda. Pored toga, u interesu zaštite zdravlja ljudi i smanjenja upotrebe duvanskih proizvoda, normativno se uređuje obezbjeđivanje javnog i radnog prostora bez duvanskog dima i neophodne zabrane prodaje duvanskih proizvoda.

Na sjednici je usvojen i Akcioni plan za sprovođenje Strategije razvoja prerađivačke industrije 2014-2018, za 2015. godinu. Planom su utvrđene mjere koje će uticati na ostvarenje ključnih ciljeva Strategije: povećanje zaposlenosti, povećanje konkurentnosti, jačanje izvoznih mogućnosti i rast BDP-a, čime će se doprinijeti povećanju konkurentnosti preduzeća i valorizaciji njihovih inovativnih i izvoznih potencijala.

Vlada je usvojila Informaciju o rezultatima emisije obveznica na međunarodnom tržištu u 2015. godini. Ocijenivši vrlo uspješnom realizaciju emisija obveznica, Vlada je istakla da će to, pored ušteda u troškovima finansiranja, uticati na domaće finansijsko tržište i dovesti do pada kamatnih stopa, čime će se privredi omogućiti lakši pristup sredstvima i jačanje ekonomske aktivnosti. Takođe, na međunarodnom planu uticaće na stavove i ocjene Svjetske banke, MMF-a i kreditnih agencija, a najboljim crnogorskim kompanijama će omogućiti da izađu na međunarodno tržiište kapitala i zadužuju kroz emisiju obveznica, gdje mogu očekivati povoljnije kamatne stope.

Vlada je utvrdila Plan redovnog i investicionog održavanja, rekonstrukcije i izgradnje državnih puteva za 2015. godinu, s Izvještajem za prošlu godinu. Planom za tekuću godinu predviđene su investicije od 250,2 miliona eura, od čega za prioritetnu dionicu autoputa Bar-Boljare 206 miliona eura.

Utvrđen je i Nacrt detaljnog prostornog plana za Termoelektranu Pljevlja sa Izvještajem o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu, sa Programa javne rasprave u trajanju od 30 dana, a oba dokumenta biće objavljena na portalu e-uprave

Razmatrajući Informaciju o teritorijalnom razgraničenju i podjeli imovine između opština Berane i Petnjica, Vlada Crne je zaključila da se obrazuje Arbitražna komisija za teritorijalno razgraničenje tih opština. Komisija je zadužena da, u roku od 60 dana, Vladi dostavi Odluku o teritorijalnom razgraničenju opština Berane i Petnjica, sa izvještajem o radu. Ministarstva finansija i unutrašnjih poslova zadužena su da, nakon donošenja ove Odluke, Vladi dostave predlog za obrazovanje arbitražne komisija za podjelu imovine između opština Berane i Petnjica.

Vlada je donijela rješenja o imenovanjima dr Nine Vujošević i Vojina Vlahovića za savjetnike predsjednika Vlade Crne Gore.

BIRO ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?