Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Brajović: Investicije usmjeravati na ključne koridore i bolje infrastrukturno povezivanje Jugoistočne Evrope

  
  
Ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović, na poziv potpredsjednice Vlade i ministarke vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Vesne Pusić i časopisa „The Economist Events“, učestvovao je kao počasni gost i govornik, na 3. Samitu EU - Jugoistočna Evropa u Splitu.

Osnovna tema u okviru koje je ministar Brajović govorio bila je “Povezivanje Jugoistočne Evrope kroz saobraćajnu infrastrukturu". Brajović je izrazio zadovoljstvo rezultatom desetogodišnje intenzivne saradnje zemalja Zapadnog Balkana sa Evropskom komisijom, a proizvod te saradnje je kreiranje ozbiljne platforme u oblasti saobraćaja, čime je ostvaren jedan od značajnijih političkih ciljeva - uključivanje SEETO sveobuhvatne mreže u Trans-Evropsku transportnu mrežu.

"Svaki investicioni prioritet treba analizirati na jedan sveobuhvatan način, a ne kao izolovani projekat, jer odluke koje danas donosimo nijesu važne samo za zemlje Zapadnog Balkana pojedinačno, već za čitav region i to posebno za buduće generacije kojima ostavljamo dobru bazu da unapređuju ekonomsku, kulturnu i političku saradnju u budućnosti." - naglasio je ministar Brajović.

Poseban akcenat ministar je stavio na usmjeravanje investicija na ključne koridore i bolje infrastrukturno povezivanje sa zemljama Jugoistočne Evrope. „Za Crnu Goru je posebno važna realizacija projekta autoputa Bar – Boljare koji, osim što je od neprocjenjivog značaja za državu, predstavlja vezu sa zemljama okruženja i sa značajnim koridorima na Balkanu i šire. Crna Gora takođe snažno podržava izgradnju Jadransko-jonskog autoputa, a sada među našim partnerima imamo i Republiku Hrvatsku i vjerujemo u njihovu punu podršku za ubrzano finansiranje ovog projekta”.- istakao je Brajović

„Crna Gora je u poslednje dvije decenije uložila značajna finansijska sredstva u poboljšanje svih vidova saobraćaja. Unaprijeđena je nacionalna putna mreža, značajna finansijska sredstva usmjerena su na unapređenje kapaciteta i pružanja usluga na dva crnogorska međunarodna aerodroma Podgorica i Tivat. Slične planove imamo i za naredni period i to prvenstveno za aerodrom u Tivtu, koji iz godine u godinu bilježi značajan rast saobraćaja.

Za naše prilike velika sredstva su uložena i u sanaciju glavnog željezničkog pravca u Crnoj Gori, a to je pruga Bar – granica sa Srbijom i dalje povezivanje sa Beogradom. Međutim, to je projekat kojem ćemo u narednom periodu posvetiti još više pažnje, kako bismo kapacitete ove pruge, kao glavne veze sa lukom Bar, iskoristili u najvećoj mogućoj mjeri.“ – naglasio je Brajović u svom izlaganju.

Ministar Brajović je ocijenio da je Crna Gora i do sada bila veoma posvećena političkoj i ekonomskoj saradnji, kako bi doprinijela stabilnosti i razvoju Zapadnog Balkana, te da će i ubuduće biti pouzdan partner. Tokom Samita, crnogorski ministar se susreo sa hrvatskim kolegom Sinišom Hajdar Dončićem, sa kojim se saglasio da se bilateralni odnosi sa Republikom Hrvatskom zasnivaju na načelima dobrosusjedstva, razumijevanja i saradnje, te punom uzajamnom uvažavanju, uz dragocjenu i kontinuiranu podršku Hrvatske u procesu evropske i evroatlantske integracije Crne Gore.
 
    
Ministarstvo saobraćaja i pomorstva / Biro za odnose s javnošću
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?