Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i Federalni institut za procjenu rizika Njemačke potpisali sporazum o saradnji

Objavljeno: 30.03.2015. 21:34 Autor: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja

MPRR

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof.dr Petar Ivanović i predsjednik Federalnog instituta za procjenu rizika SR Njemačke (BfR) Andreas Hensel potpisali su danas u Podgorici Sporazum o saradnji dvije institucije u oblasti bezbjednosti hrane. Osnovni ciljevi saradnje su uspostavljanje snažnije mreže procjenjivača rizika, povećanje kvaliteta naučnog procjenjivanja rizika i jačanje stručne osposobljenosti eksperata.

Sporazumom su predviđeni redovna razmjena informacija od značaja za bezbjednost hrane, naučna i tehnološka saradnja, transfer znanja, podrška procesu akreditacije laboratorija i metoda istraživanja, porška mladim istraživačima iz Crne Gore i drugo.

BfR je nezavisna naučna agencija Savezne Republike Njemačke odgovorna za pripremu i podnošenje stručnih izvještaja i mišljenja o bezbjednosti hrane i hrane za životinje, kao i za bezbjednost supstanci i proizvoda. BfR podnosi izvještaje Saveznom Ministarstvu za hranu i poljoprivredu Savezne Republike Njemačke.

Ministar Ivanović je nakon potpisivanja sporazuma ocijenio da iz dana u dan rastu rizici u oblasti bezbjednosti hrane. „Zbog toga sporazum koji smo potpisali predstavlja validnu osnovu ne samo za transfer znanja i modernih tehnologija baziranih na iskustvima Njemačke, već će nam pomoći u izgradnji boljeg sistema za procijenu rizika sa kojima ćemo se suočavati u narednom periodu. Pored razmjene informacija, dobili smo mogućnost da naše mlade ljude šaljemo u Njemačku na razne vrste obuke, seminara, treninga programa i stručnog osposobljavanja, pa sve do zajednničkog učešća na projektima koji se odnose na pitanja procjene rizika, i podrške u postupku akreditacije laboratorija i pojedinih laboratorjskih metoda“, kazao je Ivanović.

Ministar je istakao da je profesor Hensel jedan od vodećih autoriteta u ovoj oblasti, ne samo u Njemačkoj, nego i svijetu, te da na bazi ovog sporazuma otvaramo mogućnost saradnje i sa drugim zemljama u kojima je Savezni Institut za procjenu rizika Njemačke bio veoma upsješan. 

Gospodin Hensel je podsjetio da je bezbjednost hrane i hrane za životinje preduslov za trgovinu na EU tržištu, što znači da u Crnoj Gori treba uspostaviti standarde iste kao i u drugim zemljama članicama. „Postoje dva aspekta bezbjednosti hrane. Prvi je bezbjednost hrane koji se odnosi na javno zdravlje potrošača, a drugi je odluka o izboru prehrambenog proizvoda koja je na potrošačima, odnosno izbjegavanje bilo kakve prevare u kontekstu hrane. Što se tiče zajedničke prakse, prvo treba saznati koje su to opasnosti koje nose prehrambeni proizvodi, a druga je procjena“, rekao je Hensel.

Govoreći o konkretnoj podršci njemačkog instituta Crnoj Gori u ovoj oblasti, Hensel je kazao da bi počeli sa analitičkim radom, odnosno analizirali bi bezbjednost hrane i hrane za žitovinje, a potom i na planu procjene rizika.

Hensel vjeruje da će Crna Gora uspješno uspostaviti sistem bezbjednosti hrane prema EU standardima, navodeći da su i neke manje članice Unije to uspjele.

Video: Kadrovi sa potpisivanja Sporazuma o saradnji MPRR i Federalnog instituta Njemačke,

Video: Izjava ministra Ivanovica nakon potpisivanja sporazuma o saradnji u oblasti bezbjednosti hrane

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

 

 

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?