Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Gvozdenović u Budimpešti: Potreba širenja i diverzifikovanja saradnje između Crne Gore i Mađarske

BiroDelegacija Crne Gore, koju je predvodio ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović, boravila je u dvodnevnoj posjeti Mađarskoj, povodom održavanja četvrte sjednice Mješovite komisije za ekonomsku saradnju između Crne Gore i Mađarske, koja je održana u Budimpešti.

Sjednicom su predsjedavali ministar Gvozdenović i državni sekretar za ekonomsku diplomatiju u Ministarstvu vanjskih poslova i trgovine Mađarske Levente Mađar, koji su po završetku potpisali i Protokol sa sjednice.

Gvozdenović i Mađar su ocijenili da postoji značajan prostor za unapređenje međusobne saradnje, imajući u vidu nedovoljno iskorišćene potencijale u prethodnom periodu. To potvrđuje i inicijativa za usaglašavanje sporazuma o saradnji između EXIM banke i Investiciono razvojnog fonda Crne Gore, koja je pokrenuta sa ciljem da se podstaknu mađarske investicije u Crnoj Gori i iskoriste predviđena sredstva u iznosu od 45 miliona eura.

Ministar Gvozdenović je rekao da su mađarske investicije u Crnoj Gori jedne od najznačajnijih, jer je riječ o ulaganjima u telekomunikacije, bankarstvo i turizam.

Obostrano je iskazana zainteresovanost i predložene mjere za ponovno uspostavljanje direktne avio linije Podgorica - Budimpešta, a razmatrana je i mogućnost povezivanja Budimpešte sa Podgoricom, preko Beograda, unapređenjem željezničke infrastrukture.

Sjednica Mješovite komisije održana je u cilju preduzimanja aktivnosti na unapređenju ekonomske saradnje između Crne Gore i Mađarske, te njenog širenja i diversifikovanja u oblastima od zajedničkog interesa, kao što su mala i srednja preduzeća, energetika, poljoprivreda, turizam, zaštita životne sredine, nauka i tehnološki razvoj, obrazovanje i kultura, zdravstvena industrija i dr.

U cilju unapređenja saradnje u oblasti zaštite životne sredine i nacionalnih parkova, Gvozdenović se sastao sa ministrom poljoprivrede Mađarske Šandorom Fazekašom, a pokrenuta je inicijativa i za potpisivanje Memoranduma o saradnji u tim oblastima.

Ministar Gvozdenović se susreo i sa izvršnim direktorom mađarske EXIM banke Zoltanom Urbanom, sa kojim je razmijenio mišljenja o mogućoj saradnji te institucije sa relevantnim crnogorskim institucijama, u cilju kreiranja zajedničkog programa za razvoj visokokvalitetnog turizma, kojim bi se podstakla investiciona saradnja.

Održan je sastanak i sa predstavnicima Ministarstva nacionalne ekonomije i Mađarske agencije za promociju investicija, na kojem je bilo riječi o mogućnostima saradnje u oblasti turizma i investicija.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma / Biro za odnose s javnošću

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?