Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Razgovori Konjević - Lange: Uspostavljanje Specijalnog tužilaštva i Agencije za sprečavanje korupcije od izuzetne važnosti za ostvarivanje mjerljivih rezultata

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević sastao se danas sa šefom jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za proširenje Evropske komisije Dirkom Langeom, sa kojim je razgovarao o napretku u realizaciji akcionih planova za pregovaračka poglavlja 23 i 24.

Ministar Konjević je istakao da je tokom ove godine ostvaren značajan napredak, te da se mjere iz AP realizuju u predviđenim rokovima. Precizirao je da je donijet novi Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji MUP-a, kojim je omogućeno formiranje četiri nove organizacione jedinice – za finansijske istrage, borbu protiv terorizma, sajber kriminala i trgovine ljudima, kao i Specijalno policijsko odjeljenje koje će raditi po nalozima Specijalnog državnog tužioca. Time su, kako je dodao, primijenjene sugestije evropskih eksperata, ali i ispunjene obaveze MUP-a iz Zakona o Specijalnom tužilaštvu za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Konstatujući da raduje ocjena ministra Konjevića da je saradnja policije i tužilaštva značajno poboljšana od izbora novog vrhovnog državnog tužioca, Lange je kazao da su uspostavljanje novog Specijalnog tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i Agencije za sprečavanje korupcije od izuzetne važnosti za ostvarivanje mjerljivih rezultata u toj oblasti. Zajednički je ocijenjeno da se mora unaprijediti sistem prijema i napredovanja policijskih službenika, na čemu će MUP, prema riječima ministra, raditi u narednom periodu.

Ministar Konjević je informisao Langea o brojnim aktivnostima koje je MUP sproveo u implementaciji Zakona o izboru odbornika i poslanika i Zakona o biračkom spisku, i naglasio da će ove godine u fokusu biti primjena Zakona o strancima i Zakona o oružju, kao i da su u toku javne rasprave za novi Zakon o azilu i Zakon o javnim okupljanjima.

Ministarstvo unutrašnjih poslova / Biro za odnose s javnošću
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?