Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarka Kovačević učestvovala na konferenciji „Okvir EU za suzbijanje rada na crno”

Ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević učestvovala je u Dubrovniku na konferenciji „Okvir EU za suzbijanje rada na crno”, koju je organizovalo Ministarstvo rada i penzijskog sistema Hrvatske uz podršku Evropske komisije. Ova konferencija je okupila ministre rada članica Evropske unije, kao i zemalja Jugoistočne Evrope i visoke predstavnike Evropske komisije i Međunarodne organizacije rada. 

Evropska komisija je izrazila potrebu za unapređenje međudržavne saradnje, razmjenu iskustava i ustanovljavanje opštih principa za vršenje inspekcije između država članica, u suzbijanju rada na crno.Suzbijanje mogućih zloupotreba u kontekstu slobode pružanja usluga, zaštita prava radnika, omogućavanja jednakih uslova za pružaoce usluga i saradnje nadležnih organa država članica, ciljevi su koji su doveli do usvajanja Direktive Evropskog parlamenta i Savjeta 2014/67/EU o upućivanju radnika u okviru pružanja usluga i izmjene Uredbe EU br.1024/2012 o administrativnoj saradnji putem Informacionog sistema unutrašnjeg tržišta (’’Uredba IMI’’).

Imajući u vidu da će efikasna implementacija Direktive, kao i uspostavljanje saradnje među državama članicama u okviru Evropske platforme za unapređenje saradnje u prevenciji i sprječavanju rada na crno predstavljati izazov za države članice, ocijenjeno je da je neophodno poboljšati tu saradnju, ne samo između država članica, već i između zemalja Jugoistočne Evrope, u cilju razmjene iskustava o mogućim mjerama koje treba zajedničkim snagama sprovesti na suzbijanju ove pojave.

Države članice Evropske unije i države pristupnice moći će da koriste fondove EU, kako bi jačale kapacitete javnih ustanova u suzbijanju rada na crno i promovisale strukturne reforme u ovoj oblasti. Nadalje, potrebno je sveobuhvatno i sistemski pristupiti strategijama, mjerama i politikama zasnovanim na detaljnoj analizi situacije i prikupljenim podacima za preciznije utvrđivanje rada na crno i mjerama za njegovo suzbijanje.

Očekuje se da će zaključci konferencije u Dubrovniku doprinijeti suzbijanju ove pojave kroz ispunjavanje ciljeva koje je postavila Evropska platforma za suzbijanje rada na crno, pored ostalog i korišćenjem EU fondova kao polaznom osnovom za predstojeće promjene.


Ministarstvo rada i socijalnog staranja / Biro za odnose s javnošću
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?