Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarka Pejanović Đurišić u Bukureštu: Snažna podrška Rumunije na putu ka NATO

Objavljeno: 28.04.2015. 22:51 Autor: Ministarstvo odbrane/Biro za odnose sa javnošću

Ministarka odbrane prof. dr Milica Pejanović-Đurišić, tokom zvanične posjete Ministarstvu odbrane Rumunije, sastala se sa svojim kolegom - ministrom odbrane Mirčom Dušom. Ministarka Pejanović - Đurišić je informisala domaćina o reformama koje Crna Gora sprovodi u oblasti odbrane u kontekstu evroatlantskih integracija, izrazivši očekivanje da će do kraja 2015. godine biti ispunjeni svi uslovi da Crna Gora dobije pozivnicu za priključenje NATO-u. S tim u vezi, istakla je posvećenost naše zemlje implementaciji planiranih aktivnosti u okviru intenziviranog i fokusiranog dijaloga sa NATO.

Ministarka Pejanović-Đurišić se zahvalila na kontinuiranoj podršci Rumunije evroatlantskim i EU aspiracijama Crne Gore, akcentirajući pomoć Rumunije u oblasti obuke i usavršavanja pripadnika Vojske Crne Gore i Ministarstva odbrane, čime se stvaraju uslovi za unapređenje interoperabilnosti sa NATO. Iskazala je i uvjerenje da će Rumunija u narednom periodu još intenzivnije podržati Crnu Goru u ostvarivanju njenih strateških državnih prioriteta.

Ministar Duša pozitivno je ocijenio reforme koje Crna Gora sprovodi u pravcu svojih strateških ciljeva, naglasivši značaj učešća pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodnim misijama i operacijama što je vidljivo kroz angažman u Avganistanu. Ocijenio je da bi članstvo Crne Gore u NATO dodatno doprinijelo sveukupnoj stabilizaciji prilika u regionu i obećao punu podršku Rumunije na tom putu.

Ministarka Pejanović-Đurišić se sastala i sa predsjednikom Predstavničkog doma Parlamenta Rumunije Valeriu Zgoneom, sa kojim je razmijenila mišljenja o aktivnostima Crne Gore na planu evro-atlantskih integracija. Ministarka je istakla važnost posvećenosti NATO-a politici „otvorenih vrata“, koja će dodatno unaprijediti bezbjednost u regionu u svijetlu savremenih bezbjednosnih izazova i prijetnji. Gospodin Zgonea je naglasio važnost reformi koje Crna Gora sprovodi, ističući da je naša država najbliža za dobijanje pozivnice za punopravno članstvo u Alijansi.

Tokom posjete Bukureštu, ministarka Pejanović-Đurišić je razgovarala i sa ministrom vanjskih poslova Rumunije Bogdanom Aureskuom. Ministarka se zahvalila na podršci Rumunije i istakla važnost daljih intenzivnih diplomatskih aktivnosti fokusiranih na proširenje NATO-a i upućivanje pozivnice Crnoj Gori do kraja ove godine. Ministar Auresku ponovio je snažnu podršku Rumunije evro-atlantskim integracijama Crne Gore i naglasio spremnost njegove zemlje da ta pitanja drži aktuelnim u okviru NATO.

U sastavu crnogorske delegacije bili su i ambasador Crne Gore Milan Begović, načelnik Direkcije za međunarodnu saradnju, p.puk Saša Jovanović i načelnik Odjeljenja za razvoj GŠ VCG, p.puk Ilija Daković.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?