Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Marković sa predstavnicima Višegradske četvorke: Napori Crne Gore u ovoj godini usmjereni ka dobijanju poziva za NATO

Višegradska četvorka će nastaviti da podržava Crnu Goru u njenim evropskim i evroatlantskim prioritetima, naročito u vezi članstva u NATO - saopštili su politički direktori ministarstava vanjskih poslova Mađarske, Češke, Poljske i Slovačke na sastanku sa potpredsjednikom Vlade Duškom Markovićem. Sastanku su prisustvovali i izvršna direktorka međunarodnog Višegradskog fonda Karla Vursterova i ambasador Slovačke František Lipka.

Potpredsjednik Marković je izrazio zadovoljstvo tradicionalno bliskim odnosima i partnerstvom Crne Gore sa državama Višegradske četvorke i istakao značaj podrške koju pružaju Vladi u ostvarenju njenih spoljno-političkih ciljeva – članstva u NATO i EU. On je naglasio da je za Crnu Goru u ovoj godini najveći prioritet dobijanje poziva za članstvo u NATO i da su svi državni napori usmjereni ka tom cilju.

„Crna Gora mora pokazati da je zrela država koja ne samo da poštuje standarde međunarodne politike, već ih i uspješno primjenjuje. Ključno uslov progresa na koji se fokusira Vlada jeste vladavina prava, a u okviru toga i dva najvažnija elementa – efikasnost pravosuđa i borbe protiv korupcije - rekao je Marković. On je podsjetio da su značajne reforme već u toku i da su rezultati vidljivi, posebno u dijelu zakonodavnog okvira. „Dalje aktivnosti biće usmjerene na jačanje kapaciteta i kredibilnosti institucija“ - istakao je potredsjednik Vlade.

Sagovornici su pohvalili rezultate koje je Crna Gora postigla u reformi pravosudnog i obavještajnog sistema i istakli značaj crnogorskog članstva u NATO ne samo za region, već i šire. U tom kontekstu, Višegradska četvorka će nastaviti da bude adresant pozitivnih poruka o Crnoj Gori prema NATO-u, budući da u ovoj fazi pregovora pokazuje stabilnost - zaključili su predstavnici Višegradske četvorke.

Kabinet potpredsjednika Vlade / Biro za odnose s javnošću
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?