Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje sa 112. sjednice Vlade Crne Gore

Objavljeno: 15.05.2015. 00:24 Autor: Biro za odnose s javnošću

Vlade Crne Gore, na danas održanoj 112. sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Milo Đukanović, razmotrila je i usvojila usmenu informaciju o primjeni Zakona o strancima, pri čemu je, iskazujući još jednom svoju potpunu privrženost politici definisanoj Zakonom, prihvatila prijedlog da primjena pojedinih zakonskih odredbi koje regulišu zapošljavanje stranaca bude odložena do 1. novembra ove godine. Vlada se opredijelila da prihvati kompromisno rješenje kako zbog neblagovremene pripreme poslodavaca ne bi bila otežana ionako teška situacija u realizaciji turističke sezone, koja je uslovljena eksternim razlozima, pri čemu je i ovom prilikom naglašeno da će nakon tog roka Zakon biti primijenjen dosljedno i cjelovito. Imajući u vidu da su konkretna zakonska rješenja definisana na osnovu objektivnog stanja na tržištu rada, Vlada je zadužila nadležne resore da motivišu poslodavce da daju aktivan doprinos pripremi domaće radne snage, kako bi se preduprijedili problemi u narednom periodu postigli puni efekti u sprovođenju utvrđene politike.

Vlada Crne Gore je razmotrila i usvojila Informaciju o statusu AD Luke Kotor i donijela zaključak kojom je omogućen nesmetan rad Luke Kotor i u razdoblju nakon isticanja Ugovora o korišćenju morskog dobra. U raspravi je naglašeno da, iako je Luka Kotor bila u obavezi da uspostavi ugovorni odnos sa Lučkom upravom kao regulatorom, organi upravljanja i pored insistiranja Ministarstva saobraćaja i pomorstva i Lučke uprave nijesu preduzuli bilo kakve aktivnosti za ispunjenje ove svoje zakonske obaveze. Polazeći od činjenice da 17. maja 2015. godine prestaje da važi Ugovor o korišćenju morskog dobra, nametnula se potreba privremenog pravnog regulisanja statusa Luke Kotor do okončanja procedure u vezi sa dodjelom koncesije, shodno Zakonu o lukama. Vlada je donijela zaključak da se privremeno ustupa na korišćenje AD Luka Kotor dio morskog dobra u Kotoru na period od 120 dana, počev od 18. maja 2015. godine, odnosno do završetka procedure za dodjelu koncesije. U donošenju ove odluke Vlada se rukovodila značajem Kotora za turističku ponudu u ovoj sezoni, jer bi zbog odsustva legalnog obavljanja djelatnosti Luke Kotor bio onemogućen prihvat i servisiranje brodova i jahti i posebno naglašeno pitanje sigurnosti i bezbjednosti plovidbe i boravka broda u luci.

Vlada je donijela Odluku o izmjeni Odluke o obrazovanju Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija, kojom su imenovani novi članovi iz Agencije za nacionalnu bezbjednost i Uprave policije zbog odlaska u penziju, odnosno prestanka funkcije dosadašnjih članova. Tokom diskusije je konstatovano da Vlada neće mijenjati svoju politiku u odnosu na medije, ali da jasno ukazuje da neće ni prihvatiti zloupotrebu Komisije kojoj je jednom već produžen mandat i koja ne može biti supstitut za državne institucije.

Pored ostalog, Vlada je donijela i Odluku o imenovanju Državne komisije za tehnički pregled radova na izgradnji autoputa Bar-Boljare i obrazovala Arbitražnu komisiju za teritorijalno razgraničenje opština Plav i Gusinje.

BIRO ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?