Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarka Sanja Vlahović u Milanu odlikovana ordenom “Stella D’Italia”

Objavljeno: 22.05.2015. 00:40 Autor: Ministarstvo nauke / Biro za odnose s javnošću

Video: Ministarka Sanja Vlahović u Milanu odlikovana ordenom “Stella D’Italia” - kadrovi

BiroMinistarka nauke prof. dr Sanja Vlahović danas je u Milanu odlikovana najvišim priznanjem koje Predsjednik Italije može dodijeliti jednom strancu, ordenom ”Stella D’Italia” ili zlatnom Italijanskom zvijezdom, za izuzetne doprinose u promociji i očuvanju italijanske kulture, tracidicije i nacionalnog bogatstva. Ministarki Vlahović orden je uručio predsjednik Naučno-istraživačkog Savjeta Italije prof. dr Luiđi Nikolais u jednom od najznačajnijih zdanja u Milanu, umjetničkoj galeriji “Pinacoteca Brera”.

Uručujući orden, profesor Nikolais je okupljenim gostima u Galeriji Brera rekao: ”Moja je čast i zadovoljstvo, jer najviše priznanje predsjednika Italije ide nekom ko na najljepši mogući način promoviše našu zemlju u svojoj zemlji i ko je svojim zalaganjem dao maksimalan doprinos izuzetnoj naučnoj saradnji Crne Gore i Italije. Ministarko Vlahović, bio sam i još sam uvijek svjedok toga, tim je moje zadovoljstvo danas veće. Od srca Vam čestitam”.

Orden Italijanske zvijezde uspostavljen je 1947. godine, pod nazivom Zvijezda Italijanske solidarnosti, i u to vrijeme se dodjeljivao za izuzetne doprinose strancima u promociji Italije nakon II Svjetskog rata. Od 2011 preimenovan je u orden “Zvijezda Italije” i dodjeljuje se za izuzetne doprinose strancima u promociji i očuvanju italijanske kulture, tradicije i nacionalnog bogatstva. Orden ima tri nivoa, a najviši nivo - zlatna Zvijezda Italije donosi se ukazom Predsjednika Republike Italije.

Nakon svečanog čina dodjeljivanja ordena, ministarka Vlahović je zajedno sa prof. Nikolaisom otvorila veliku naučnu izložbu pod nazivom „dal QUADRO al PIATTO“ (Od slike do tanjira - između umjetnosti, nauke i gastronomije). Riječ je o događaju posvećenom slikarstvu, hrani i istraživanjima o prehrani.

Nakom svečane ceremonije otvaranja izložbe, koja je dio EXPO-a, ministarska Vlahović je zajedno sa delegacijom Crne Gore, koju predvodi predsjednik Filip Vujanović, prisustvovala proslavi Nacionalnog dana Crne Gore na EXPO-u.

Ministarstvo nauke / Biro za odnose s javnošću

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?